Anund Borgarsson (1267-1330)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Anund Borgarsson var en adelsmann og ridder som ble født på Skjelbred i 1267 og døde på Sandar i Vestfold i Vestfold. Han var gift med Margrete Brynjulfsdatter.

Borger var en av kongens nærmeste rådgivere, og han eide et stort jordegods, blant annet på Eiker. I kong Håkon 5.s 19. regjeringsår, det vil si mellom august 1317 og august 1318, utstedte Anund og Margrethe et brev der de ga flere jordeiendommer som gave til kirken mot at presten i Haug kirke til evig tid skulle holde årtid og bønn for Margrethes foreldre, Brynjulf og Elin. Det var spesifisert at en tredjedel av inntektene skulle brukes i forbindelse med den årlige minneseremonien, mens presten i Haug disponerte de øvrige to tredjedelene.

Dette brevetet er det eldste bevarte dokumentet der Haug kirke er nevnt, og gaven må ha fåt stor betydning for kirkens rikdom, makt og posisjon i lokalsamfunnet. Brevet ga kirken landskyldinntektene fra hele gården Stolp, samt flere mindre gårdparter til en samlet verdi av 78 forngilde mark, eller omkring 5 kg reint sølv.[1]

Referanser

  1. Moseng s.54ff


Kilder


Eiker Leksikons logo.jpeg Anund Borgarsson (1267-1330) inngår i prosjektet Eiker Leksikon og er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten. Ønsker du å bidra til delprosjektet? Kontakt Bent Ek på hans diskusjonsside!