Arne Ellerhusen Holm

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Arne Ellerhusen Holm fotografert i 1970 under utarbeidelsen av et frimerke.
Foto: Ukjent/Norges Postmuseum

Arne Ellerhusen Holm (født 11. juni 1911 i Bergen, død 31. januar 2009 i Oslo) var maler, grafiker og arkitekt, i en årrekke professor i tegning og fargebruk ved Norges tekniske høgskole. Han sto bak både frimerker og større utsmykningsoppdrag.

Familie

Arne Ellerhusen Holm var sønn av banksjef Arne Holm (1880–1975) og Anne Sophie Wibye Ellerhusen (1880–1920), og ble gift i 1938 med kunstneren Else Hagen (1914-2010). Han var sønnesønn av lege og kurbadeier Ingebrigt Christian Holm (1844-1918).

Liv og virke

Bruksfrimerker fra 1960-tallet med helleristningsmotiv, utformet av Arne Ellerhusen Holm.
Foto: Magne Pedersen

Arne Ellerhusen Holm bodde i Bergen fram til han var sju år, da familien flyttet til Kristiania, hvor de bodde i et par år. Deretter flyttet de videre til Trondheim.

Holm var kunstinteressert og begynte tidlig å tegne. Han studerte arkitektur ved NTH i to år fra 1932, før han tok et friår på Kunstakademiet i Oslo under professorene Axel Revold og Jean Heiberg. I 1935 var han  tilbake ved NTH, hvor han tok arkitekteksamen med innstilling i 1937.

I 1938, samme år som han giftet seg med kunstneren Else Hagen, ble Holm hjelpelærer ved Statens Håndverks- og Kunstindustriskole i Oslo,  fra 1944 var han lærer og fra 1947 overlærer. I denne perioden bygde han opp en formklasse for interiørarkitekter, møbelsnekkere og brukskunstnere. 

I 1947 ble Holm ansatt som professor i tegning og fargebruk ved NTH i Trondheim. Han bygget opp et opplegg for undervisning i form og farge for arkitektstudenter og bygde også opp et fagbibliotek. Han holdt dessuten forelesninger i fri og anvendt kunst, og knyttet malere og billedhuggere til instituttet som lærere og gjesteforelesere.

Parallelt med sitt virke ved NTH var Holm også utøvende kunstner, Han debuterte på Høstutstillingen i 1937 og hadde sin egen debututstilling i Kunstnerforbundet i 1942. Hans maleri Juninatt ble innkjøpt til Nasjonalgalleriet i 1946. Etter hvert ble han mer opptatt av grafikk, som var lettere å kombinere med professor-stillingen, og han deltok i 1960-årene på en rekke grafikkutstillinger, også i utlandet.

Holm utmerket seg også innen miniatyrkunst. Allerede som student vant han førstepremie om merket til Norsk Rederforbund, og senere fulgte flere merker og emblemer. Han utformet også frimerker, blant annet bruksfrimerker på 1960-tallet. Holm hadde også en betydelig privat samling av antikke mynter. 

Holm laget altertavlen til Herøya kirke, utsmykkingen til Rikstrygdeverkets (senere Skanskas) bygning på Skillebekk i Oslo og flere relieffer i aluminium til Felleskjøpet i Trondheim, samt et relieff ved Politihøgskolen i Oslo. Han fargesatte også den gamle bebyggelsen i Munkegata i Trondheim.

Fra 1960-årene hadde kona Else leilighet og atelier i i kunstnerkolonien på Ekely i Oslo (Ekely borettslag), med adresse St. Georgs vei 20, og da Holm gikk av med pensjon i Trondheim i 1978 flyttet også han dit. Som pensjonist  tok igjen opp igjen malingen og var aktiv opp i høy alder. I 2001 hadde han en jubileumsutstilling i Oslo med nye arbeider.

Arne E. Holm ble utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden i 1978 og mottok Gunnerusmedaljen i 1989.

Ettermæle

Arne Ellerhusen Holm er gravlagt i familiegrav på Ullern kirkegård i Oslo.
Foto: Stig Rune Pedersen (2023)

I en nekrolog over Arne Ellerhusen Holm i Aftenposten 23. februar 2009, signert John Chr. Christiansen, Irvin Høyland og Sverre Y. Lerdahl, ble han beskrevet slik (utdrag):

Som lærer ved Statens håndverks- og kunstindustriskole og deretter som professor ved Norges tekniske høgskole i Trondheim fra 1947 til 1978, hadde han direkte innflytelse på norske kunstnere og arkitekter. ... Frimerkeformatet representerer ett ytterpunkt i Arne E. Holms kunstnervirke, de store utsmykningsoppgavene det annet. ... Hans grafiske produksjon er omfattende og finnes i mange hjem, skoler og institusjoner. ... Vi som var så heldige å lære Arne å kjenne, møtte et menneske som var vennlig og imøtekommende mot alle og uten fordommer, men som også stilte krav til samværet. Interessen for fellesskapet gikk sammen med omsorg, først og fremst for familien, men også for vennekretsen. Våre tanker går til Arnes familie, som generøst la til rette for at vi kunne treffe ham også etter at han ble syk i 2007.

Arne Ellerhusen Holm  er gravlagt i familiegrav på Ullern kirkegård i Oslo.

Kilder