Arnoldus Reimers

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Arnoldus Reimers fotografert mellom 1880 og 1899.
Foto: Severin Worm-Petersen /Norsk Teknisk Museum

Hieronymus Arnoldus Reimers (født 10. august 1844 på Alvøen i dagens bydel Laksevåg i Bergen, død 13. mai 1899) var skuespiller, en av de ledende ved Christiania Theater (en forløper til Nationaltheatret), der han debuterte i 1867 og virket i rundt 30 år.

Familie

Arnoldus Reimers var sønn av sogneprest Claus Severin Frimann Reimers (1808–1870) og Severine Cathrine Lem (1816–1896), og var gift med skuespilleren Johanne Reimers (1847–1882), som var født Elvig, var gift Juell fra et oppløst ekteskap med Mathias Juell (1835–1894), og var mor til skuespilleren som ble kjent som Johanne Dybwad (1867-1950). Reimers var dattersønns datter av Fredrich Arentz (1736–1825) og bror av skuespilleren Sophie Reimers (1853-1932).

Liv og virke

Søsknene Arnoldus Reimers og Sophie Reimers fotografert i 1891 i rollene som Dagny og Ørnulf i Ibsens Hærmendene på HelgelandChristiania Theater.
Foto: Ludwik Szacinski /Oslo Museum

Arnoldus Reimers tok examen artium i 1865, og studerte deretter scenekunst i Christiania hos den dansk-norske skuespilleren Christian Jørgensen. Han debuterte som skuespiller ved Christiania Theater som Stig Hvide i Hertz’ Svend Dyrings Hus i 1867.

Reimers ble ved Christiania Theater livet ut, hans siste forestilling fant sted høsten 1897.

Reimers ble raskt en av de ledende skuespillerne ved Christiania Theater, og hadde en rekke betydelige roller. Blant annet spilte han i flere Ibsen-skuespilll, han var for eksempel Nils Lykke i Fru Inger til Østråt, Ørnulf i Hærmennene på Helgeland, Skule i Kongsemnerne, Hjalmar Ekdal i Vildanden og Dr. Stockmann i En folkefiende. Han hadde også flere Shakespeare-roller.

Ettermæle

I en nekrolog over Arnoldus Reimers i Norsk biografisk leksikon (1952-utgaven) beskriver Anton Rønneberg ham slik (utdrag):

R. hadde mange naturlige betingelser for slike historisk-dramatiske roller: et vakkert, klart ansikt, en velskapt, kraftig skikkelse, en dyp fulltonende stemme og ikke minst et frodig, lyrisk temperement. Han lærte dessuten snart å beherske sitt talent med stor teknisk sikkerhet. … Med sikker menneskekunnskap skapte R. senere – oftest ved urpremierene – en rekke levende skikkelser i Ibsens og Bjørnsons realistiske skuespill.

Arnoldus Reimers er gravlagt ved Reimers-familiens gravsted på Vår Frelsers gravlund i Oslo, ved siden av sin kone. Ekteparet har hvert sitt gravminne.

Kilder

Arnoldus Reimers er gravlagt ved Reimers-familiens gravsted på Vår Frelsers gravlund i Oslo.
Foto: Stig Rune Pedersen (2015)


Eksterne lenker