Asker Symfoniorkester

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Asker Symfoniorkester (ASYM) ble etablert i 1972 under navnet Asker Orkesterforening. Før den andre verdenskrig var imidlertid Asker Orkesterforening aktive som et mindre ensemble. Arne Hagen var orkesterets faste dirigent frem til 1998. Etter dette er ulike dirigenter blitt engasjert. Etter 1998 har orkesteret engasjert ulike dirigenter på prosjektbasis som f.eks. Eldar Nielsen, Kjell Seim, Per Sigmund Thorp og Bjarte Engeset (sistnevnte til orkesterprosjektet Symfoniorkestrene i Akershus). I året 2010 har Jon Terje Svendsen dirigert orkesteret.

ASYM har lagt vekt på å arrangere forskjellige typer konserter som vanlige symfonikonserter, barne-/familiekonserter, kirkekonserter og nyttårskonserter. Svært mange av konsertene har vært i samarbeid med andre kulturorganisasjoner i Asker som kor, storband, ballettskole og Asker kulturskole. Av kjente solister som har opptrådt med orkesteret er Kjell Bækkelund, Erik Bye, Tine Thing Helseth, Catarina Chen, Morten Gunnar Larsen, Thorbjørn Lindhjem, Wolfgang Plagge, Egil Storbekken, Ragnhild Heiland Sørensen og Terje Tønnessen. Blant større arrangementer orkesteret har vært med på, er festforestillingen i forbindelse med 100-årsmarkeringen 7. juni 2005, uroppføring av Bøhren/Aaseruds Kvitebjørn kong Valemon og Mozarts Requiemallehelgensdag 2006. Ikke minst fikk orkesteret urfremføre Kjell Mørk Karlsens Requiem på allehelgensdag i 2009, dirigert av komponisten selv.

ASYM har i det siste ofte spilt konserter i Vardåsen kirke, men Asker kirke og Teatersalen i Asker kulturhus har også vært benyttet.

Asker og Bærums Budstikke avishode 1899.jpg Asker Symfoniorkester er basert på en artikkel publisert i Budstikkas AB-leksikon.no og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.