Aslaug Brustad

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Aslaug (Bergljot) Brustad (født 21. desember 1910 i Nes på Romerike, død 30. september 2014 i Oslo) var misjonær. I 2010 ble hun tildelt Kongens fortjenstmedalje.

Hun vokste opp på garden Brustad i Nes, som datter av gardbruker Karl Brustad og Mathilde f. Lofsgaard. I 1939 begynte Aslaug Brustad å arbeide for Den Norske Kinamisjon (nå: Evangelisk Orientmisjon). Først var hun bestyrerinne ved Lofthus misjonærhjem i Oslo, men i 1947 reiste hun sjøl ut som misjonær. Fra 1947 til 1951 var hun i Kina, altså midt under kommunistenes maktovertakelse, og i 1951 måtte alle misjonærene forlate landet. Fra 1951 til 1990 var Brustad misjonær i Japan. Hun arbeidde lengst i menighetene i Yumoto og Isohara.

De siste åra bodde hun på St. Hanshaugen sykehjem. Høsten 2014, noen få uker før hun døde, fikk hun besøk av Roald Føreland, lederen for Evangelisk Orientmisjon. I et minneord i Aftenposten skriver Føreland at Brustad

satt i sengen og leste misjonsbladet vårt. Hun tok meg inn på fellesrommet til de andre beboerne og introduserte meg som leder for Den Norske Kinamisjon. Så sang hun salmen "Den himmelske lovsang" og avsluttet med et vers av en kinesisk salme. Det ble stor applaus fra både beboere og ansatte.

Boka Et levende kall er en biografi om Aslaug Brustad.

Kilder og litteratur


Tree.ring.arp.jpg På Lokalhistoriewiki skriver vi artikler om hundreåringer. Vi oppfordrer historielag og enkeltpersoner til å bli med på denne dugnaden. Vi ønsker både bilder og tekst om personene.
Flere artikler og bilder finner du i denne alfabetiske oversikten.