Astri Stockfleth

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Astri Stockfleth i 1932. Fra Lørdagsavisen (ukjent fotograf).

Astri Agathe Marie Stockfleth, f. Steensen (1885-1964) drev kaffeforretning i Oslo i over 50 år. Under hennes ledelse vokste firmaet Astri Stockfleth til å bli en av byens ledende kaffeforretninger, og etter andre verdenskrig en kjede med flere filialer.

Barndom og tidlig virke

Astri Steensens foreldre var Hanna Petrea Marie Steensen og faren Steen Steensen. Faren var handelsreisende, og familien ser ut til å ha flytta mye, noe vi kan se av hvor småsøskna hennes er født. Eldstesøstra Anna ble født i Telemark i 1874, de to neste - Østine og Signe ble født i Skien i 1876 og 1878. Selv om de to yngste, Aagot og Astri begge ble født i Kristiania, fortsatte familien å flytte internt i byen.

Ettersom søstrene Steensen vokste opp, etablerte de seg i servicebransjen, som henholdsvis diskejomfru, serveringsjomfru og ekspeditrise. Astri begynte som ekspeditrise i Den danske kaffeforretning en gang før 1910. Sannsynligvis hadde arbeidet i kaffeforretninga også funksjon som fagutdannelse, for da innehaveren, Grethe Marie Becker, la opp i 1913, var det Astri som tok over.

Firmaet Astri Stockfleth

Utover 1920-åra ble Den danske kaffeforretning skrevet med stadig mindre bokstaver i annonsene, mens skriftstørrelsen på navnet Astrid Stockfleth økte tilsvarende, helt til navneendringen endelig ble annonsert i Norsk Kunngjørelsestidende i 1932.[1] “Nu har jeg bare mitt eget navn som firmamerke”, uttalte fru Stockfleth til Lørdagsavisen etter at firmaet hadde endra navn.[2]

Under kafferasjoneringa i åra etter andre verdenskrig var det mange som valgte å kjøpe kaffen sin i spesialforhandlere, slik at den kaffen de faktisk fikk kjøpt skulle være av best mulig kvalitet. Her hadde Astri Stockfleth godt renommé. Etter at kafferasjoneringa gradvis tok slutt i åra etter andre verdenskrig, begynte bedriften å ekspandere.


Privatliv

I intervjuer presiserte Astri Stockfleth i intervjuer at hennes rolle som forretningsdrivende aldri fikk gå på bekostning av privatlivet, og hvor viktig hennes rolle som kone og mor var for henne. Likevel holdt hun privatlivet så tett til brystet at hun for eksempel ikke nevnte mannen sin ved navn. Når hun ble løfta fram som person, var det alltid som forretningsinnehaveren fru Stockfleth. Kanskje skyldes vektlegginga av det å være mor og kone først og fremst samtidas kjønnsideologi.

Samtidig ser vi også at familien var en viktig del av forretningsdrifta. Søstra Signe begynte tidlig å arbeide med henne i kaffeforretningen, og fortsatte i arbeidet livet ut. Når den første nye filialen åpna, var det Astri Stockfleths sønn og svigerdatter som drev denne. Svigerdattera, Gerda Stockfleth, var en de som fortsatte forretningsdriften etter Astri Stockfleths død.

Astri Stockfleth var 72 år gammel da hun døde i 1964. Hun ble bisatt i Vestre krematorium. Under kistas nedsenkning framførtes Agathe Backer Grøndahls Ennu et streif.[3]

Referanser

  1. Digital versjonNettbiblioteket
  2. Tidens tegn, 15.10.1932 Digital versjonNettbiblioteket
  3. Arbeiderbladet 22.05.1964 Digital versjonNettbiblioteket

Kilder og litteratur