Audun Flatmark

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Audun Flatmark.
Foto: Ukjent, hentet Norges leger 1967.

Audun Lidvor Flatmark (født 21. november 1926 i Borre, død 23. september 2004), var lege, i en årrekke tilknyttet Rikshospitalet som overlege, dosent, og senere professor. Han var en av pionerene innen norsk organtransplantasjon, med nyretransplantasjon som spesialfelt.

Familie

Audun Flatmark var sønn av herredsagronom Erling Flatmark (f. 1900) og lærer Ågot Stenløkken (f. 1900), og ble gift i 1952 med øvingslærer Anne-Kathrine Thronstad (1927-2015).

Liv og virke

Audun Flatmark tok examen artium i Horten i 1945 og ble cand.med. i Oslo i 1953. Han ble dr. med. fra Universitetet i Bergen i 1965 på avhandlingen Fracture Union in the Presence of Delayed Blood Coagulation, og ble godkjent som spesialist i generell kirurgi i 1967.

Flatmark ble i 1970 assisterende overlege og dosent ved Kirurgisk avdeling B på Rikshospitalet, etter blant annet å ha markert seg innen fagfeltet tarmsykdommer. Det var likevel innen norsk transplantasjonsmedisin han gjorde seg mest bemerket. Etter et opphold hos Tom Starzl i Denver i 1967, tok han i 1968 initiativet til et nasjonalt program for nyretransplantasjon ved Rikshospitalet.

Flatmark bidro sterkt til at transplantasjonsvirksomheten ved Rikshospitalet ble et av de største enkeltsentre for organtransplantasjon i Europa. Han var overlege og professor ved Rikshospitalet fra 1977 til han gikk av med pensjon i 1992.

Audun Flatmark hadde en stor vitenskapelig produksjon, og publiserte over 350 medisinske artikler.

Ettermæle

Audun Flatmark er gravlagt på Ullern kirkegård i Oslo.
Foto: Stig Rune Pedersen (2016)

I en nekrolog i Aftenposten 7. oktober 2004, signert legekollegene Arnt Jakobsen, Dagfinn Albrechtsen, Anstein Bergan, Inge Brekke, Gunnar Sødal og Erik Thorsby, ble Audun Flatmark beskrevet slik (utdrag):

Hans visjon om helhetlig omsorg for pasienter med dødlig nyresyke samt hans organisatoriske talent ledet til at Rikshospitalet i dag er det største enkeltsenter for organtransplantasjon i Europa. Han var enestående til å inspirere sine medarbeidere. De ble satt på forskningsoppgaver som skulle gi innsikt og forståelse av det nye fagfeltet. ... Audun Flatmark kjempet med stor tyngde og kraft for det han sto for. Selv var han en ytterst beskjeden mann. Han likte ikke store ord og søkte aldri berømmelse for seg selv.

Audun Flatmark er gravlagt sammen med sin kone på Ullern kirkegård i Oslo.

Kilder

  • Aftenposten 7. oktober 2004: nekrolog over Audun Flatmark av Arnt Jakobsen, Dagfinn Albrechtsen, Anstein Bergan, Inge Brekke, Gunnar Sødal og Erik Thorsby.