Axel Hagbarth Lindboe

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Axel Hagbarth Lindboe. Ukjent datering og fotograf. Kilde: Strinda historielag.

Axel Hagbarth Lindboe (født i Kristiania 5. januar 1846, død 13. oktober 1911 i Vestre Aker) var lege. Han var det meste av sitt yrkesaktive liv tilknyttet ulike psykiatriske institusjoner, blant annet var han direktør for Gaustad sinnsykeasyl i Aker i en årrekke.

Familie

Axel Hagbarth Lindboe var sønn av kjøpmann Jacob Wibe Lindboe og Amalie Margarethe Oxholm og ble gift i 1872 i Horg med Jørgine Margarethe Hagerup Angell (1853-1896). De var foreldre til tre sønner og tre døtre, blant disse var legen og idrettsadministratoren Einar Fredrik Lindboe (1876-1953). Etter at kona døde i 1896 giftet han seg på nytt i 1897 med Olga, født Larsen (1872-1951). De fikk datteren Margarethe, født 1898.

Liv og virke

Axel Hagbarth Lindboe gikk på Christiania katedralskole, og tok examen artium i 1863. Han tok medisinsk embetseksamen i 1869. Etter eksamen var han i to år hos distriktslegen i Gauldalen med bopel i Horg. Han var deretter reservelege ved Rotvoll sinnssykeasyl i Trondheim 1872-74, før han gikk til Gaustad sykehus i Aker. I 1878 studerte han psykiatri i Wien i fire måneder.

I 1880 ble Lindboe ansatt som direktør ved det nyetablerte Eeg asyl i Kristiansand. Han ble i stillingen til 1882, da han igjen ble ansatt ved Gaustad, denne gang som direktør og overlege. Samtidig forleste han ved universitetet. Han satt i stillingen som direktør på Gaustad til sin død.

I folketellingen for 1900 er Lindboe og familien oppført som beboere ved direktørboligen ved Gaustad Sindssygeasyl, men med Heidelberg, Tyskland, som midlertidig bosted. Årsaken til utenlandsoppholdet er ikke angitt, men kan kanskje skyldes et studieopphold eller et helseopphold. Ved folketellingen i 1910 er familien fortsatt registrert som beboere på Gaustad.

Ettermæle

Faksimile fra Aftenposten 12. august 1897: Offentliggjøring av giftemål mellom Axel Hagbarth Lindboe og Olga, født Larsen.

I en nekrolog i Aftenposten 14. oktober 1911 ble Lindboe beskrevet slik (utdrag):

For sit fag nærede Direktør Lindboe den varmeste interesse. Han stivnede ikke til i sin specialitet, men fulgte vaagent med i den øvrige medicin, hvis fremskridt og nye opdagelser han forstod fuldt ud at absorbere og tilgodegjøre for sin virksomhed. … I det offentlige liv deltog ikke Direktør Lindboe. Han fandt i de faa ledige stunder, hans optagne tid levnede ham, adspredelse ved kunstneriske og samlerinteresser, ligesom han særlig i yngre aar deltog meget i studentersangforeningens musikalske liv.

Axel Hagbarth Lindboe er gravlagt på Vestre Aker kirkegård, der han ligger i samme grav som sin første kone. Han ble i 1894 ridder av St. Olavs Orden.

Kilder og referanser

Axel Hagbarth Lindboe er gravlagt på Vestre Aker kirkegård i Oslo sammen med sin første kone, Jørgine Margarethe.
Foto: Stig Rune Pedersen (2012)

Eksterne lenker