Bøler (gård i Oslo)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Bøler
Bøler gård Oslo 2015.jpg
Det bevarte gårdstunet på Bøler.
Foto: Stig Rune Pedersen (2015).
Alt. navn: Bøhler
Sted: Oslo
Kommune: Oslo kommune
Gnr.: 164
Bnr: 1

Bøler (gnr. 164/1) er en tidligere gård i Bydel Østensjø i Oslo, fram til 1948 i Aker kommune. Gården har gitt navn til strøket Bøler. Jorda ble nedbygd på 1950- og 1960-tallet, men tunet på Bøler er bevart. Bygningene har adresse Bølerveien 24.

Gårdsnavnet, som også finnes mange steder i Akershus, er ei flertallsform av norrønt bæl, som betyr «bosted». Uttalen er /bø`łer/.

Bøler tilhørte fra 1453 Fransiskanerklosteret (Oslo Hospital). På 1500-tallet ble Bøler drevet som avlsgård. Hospitalet solgte Bøler i 1827, og eiendommen kom i bondesjøleie.

Han som kjøpte eiendommen, het Hans Gulbrandsen. Hans og kona Marie Larsdatter dreiv Bøler i nesten 40 år. Ifølge folketellinga for 1865 var det aldrende ekteparet fortsatt brukere, men de dreiv gården med hjelp av tre svenskfødte tjenestefolk. Like etter at folketellinga ble tatt opp, ble Bøler solgt til Hans Gulbrandsens bror, Jens Gulbrandsen Bogerud. Anton Johannesen fikk skjøte på gården i 1879. Han solgte i 1909 til sønnen Anders Johannes Bøler.

Hovedbygningen, i sveitserstil, ble satt opp i 1885, da Anton Johannesen hadde gården. I tillegg er det stabbur og driftsbygning. Gårdsanlegget på Bøler er regulert til spesialområde bevaring, og markert med et av Oslo Byes Vels blå skilt.

På utsida av tunet var det gartneri og blomsterforretning, men dette bygningskomplekset ble revet i 2005 og erstatta av boligblokker.

Kilder og litteratur