Babben (Oselvarseksæringen, 2014)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til: navigasjon, søk
Babben
Babben.JPG
Bygging av Babben på Hordamuseet (2013)
Egennavn: Babben
Båttype Oselvar
Byggeteknikk Klinkbygget
Materiale Tre
Antall årepar 3
Byggeår 2014
Båtbygger: Hallgeir F. Bjørnevik
Framdriftsmidler: Årer
Kommune Bergen kommune
Nåværende eier: Hordamuseet


Babben er en nybygd oselvarseksæring bygget i båthallen på Hordamuseet vinteren 2013-14 av båtbygger Hallgeir Forstrønen Bjørnevik (1966-2016) og lærling Lorentz Andreas Humlevik.

«Babben» har fått navnet etter Babben Roll som var gudmor til dåpen, som fant sted på Stend ved Fanafjorden 27. april 2014. Roll tok gjennom Bergen Husflidslag initiativet til båtbyggerkurs på Hordamuseet i 1979 og 1980. Det skal være en viktig for at kunsten å bygge oselvarar er blitt tatt vare på og som senere førte til etableringen av Oselvarverkstaden i Os.

Under Forbundet KYSTENs landsstevne 2014 fikk «Babben» og båtbygger Hallgeir F. Bjørnevik utmerkelsen «Årets tradisjonelle nybygg / Beste tradisjonelle nybygg». I begrunnelsen fra juryen het det:

Sitat Båten er et resultat av et solid håndverk. Vi kan se at det er en egen vilje til å tolke tradisjonen ut fra egen tradisjonsbakgrunn og forståelse, med utnyttelse av litt for knappe materialer og marginale ressurser. I tillegg til å se prisen som anerkjennelse av et godt håndverk (i form av båten) setter vi også pris på at båten er skapt gjennom et musealt formidlingsprosjekt ut fra en selvstendig, ivrig og også litt sta kraft, med en stor vilje til å forstå og tolke tradisjonen ut fra egen tradisjonsforståelse og egne meninger. Sitat

Kilder

  • Tidsskriftet KYSTEN nr 4 2014
  • NyttiOs.com

Eksterne lenker