Barcode 6
Barcode 6 er et båtfunn som ble gjort i 2008 i forbindelse med bygginga av Barcode i Bjørvika i Oslo. Båten er datert til mellom 1595 og 1624, og omtales derfor som en renessansebåt. I 2011 ble kopien Vaaghals sjøsatt i Oslo.
Funnet ble gjort under graving i april 2008. Gravarbeidet ble stoppa, noe man hadde forventa ville skje før eller senere fordi middelalderens Oslo strakk seg inn i dette området. Norsk Maritimt Museum hadde ansvaret for utgravinga, som pr. 2012 var den dyreste enkeltutgravinga i norsk arkeologis historie. Prislappen kom på over hundre millioner - dette inkluderer tapet utbyggerne hadde på forsinkelsen - hvilket riktig nok bare er en halv prosent av kostnaden ved Barcode-utbygginga. DNBs nye hovedkvarter står nær funnstedet, og ble kraftig forsinka som følge av funnet. DNB valgte å bidra med fem millioner til utgravinga. Til gjengjeld ble det bestemt at båten skulle utstilles hos DNB etter konservering, selv om den eies av staten ved Norsk Maritimt Museum. Det ble totalt funnet fjorten større og mindre trebåter fra 1500- og 1600-tallet i området. Barcode 6 har fått en spesiell posisjon blant disse, blant annet fordi den var det første prosjektet til Båtlaben ved Norsk Maritimt Museum. Studiet av funnet kombinert med å lage en rekonstruksjon ga viktig innsikt i tidligere tiders båtbyggeteknikk.
Barcode 6 er en av de mindre båtene som ble funnet i Bjørvika. Det er ikke en elegant båt, den er kort, brei, har høyt fribord og overdrevet spring og grov tømring. Formen førte til at båten raskt fikk tilnavnet «Stuttjukken»; kopien fikk som nevnt det noe mer velklingende navnet Vaaghals. Formen er østnorsk, og Barcode 6 har blitt beskrevet som et manglende mellomledd i utviklinga av trebåter på Østlandet.
Båten er bygd i eik, unntatt mastefisken og tre bunnbånd. Klinkinga er gjort både med tre- og jernnagler. Det ser ut til at båten har vært rigga med to master. Bevaringstilstanden er temmelig god, fordi treverket har ligget i oksygenfattig leire.
Dateringa er basert på årringsanalyse, som gir 1595 som tidligste mulige årstall. I den andre enden begrenses dateringa av brannlaget fra 1624, som hadde etterlatt et sotlag over båten. Dermed fikk man en datering som er så snever som et spenn på mindre enn tretti år.
Kilder
- Winge, Jon. Trebåter : norsk kulturhistorie på sjøen. Utg. Schibsted. Oslo. 2012. Digital versjon på Nettbiblioteket.
- Om Barcode 6 og Vaaghals på Båtlabens blogg