Batteriet (Arendal)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Fra Det gamle politikammer kan man til sist ta turen gjennom Pollen, ut Langbrygga, og gå opp den lille bakken ytterst på Langbrygga for å komme til Batteriet. Utsikten over Galtesund, Tromøy og Hisøy er en fin avslutning på denne vandreturen blant gater og smug i Arendal.

Ytterst mot Galtesund øst i Arendal by ble det anlagt et kanonbatteri med blokkhus. Batteriet ble satt i beredskap i ufredstider, mannskaper ble utkommandert og kanoner utplassert. Kanonene kom ofte fra sentrale forsvarsmagasiner. Vi vet at det også ble bygget et blokkhus på stedet. Blokkhuset fikk navnet Christians Naade. Blokkhuset var en bygning som trolig har fungert som vaktstue og/eller kruttmagasin.

Kanonene som nå finnes på Batteriet er satt der i nyere tid. Disse er flyttet fra Peder Thomassons gate, der de stod i mange år langs Kittelsbukt. De var gravet med munningene ned i marken og ble brukt som fortøyningspåler.

Se også

Kilder

  • Byvandring i Arendal, 1993.
  • Arendal Byleksikon, 1998.


Valknute Kaar 2009.gif Hele eller deler av Batteriet (Arendal) er basert på en artikkel fra prosjektet Kulturminneløypa og er lagt ut på lokalhistoriewiki.no under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen. Når artikkelen har fjernet seg tilstrekkelig fra originalen, kan dette merket fjernes.
Flere artikler finnes via denne alfabetiske oversikten.