Bauta over omkomne fiskere fra Trondenes og Sandtorg

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Mange navn er hogd i stein på bautaen over omkomne fiskere fra Sør-Troms. Foto: Tormod Ivar Kjelseth 2019.

Det står en bauta over omkomne fiskere fra Trondenes og Sandtorg ved Grøtavær kirke og det som en gang var Alvestad skole på Ytre Grytøy i det som en gang var Trondenes kommune og fra 1961 ble innlemmet i Harstad kommune. Bautaen ble reist i 1956 til minne over omkomne fiskere fra flere kommuner i Sør-Troms.

Viktig å ta vare på

Det var fiskarlagene i Trondenes og Sandtorg som reiste bautaen 9. september 1956 til minne om fiskere fra det gamle Trondenes som de siste 100 årene hadde omkommet på havet. De kom fra steder som Alvestad, Dale, Grøtavær, Vaskinn, Varmedal, Fuhr og Bestebostad på Grytøya. Aune, Elgsnes, Kaltdalen, Grunnvassbotn, Kasfjord, Skjærstad, Kilhus, Berg, Skjæret, Ervik, Sama, Harstad, Seljestad, Breivika, Kila, Furuhamn, Kilbotn, Haukebø, Halsebø, Fauskevåg, Vollstad, Leikvikhamn, Steinhaugen, Nordvik, Sørvik, Klatran og GausvikHinnøya. Sør-Lavangen, Sandemark, Tennevik, Sandstrand, Nipen, Trøssemark, Skånland og på fastlandet og Sør-RollnesRolla.

Leder i Ytre Grytøy Bygdelag Ingebjørg Steen forteller at laget har gjennom mange år samlet inn penger for å få bautaen renovert, slik at den kan framstå som da den ble reist. Bygdelaget har hvert år siden 1956 hedret de omkomne ved å legge ned krans på bautaen på grunnlovsdagen.

Alle bokstaver på plass

Restauratør Odd Arne Strand startet grunnarbeidet høsten 2018 med sandblåsing. Det ble tatt bilder av de meste slitte delene av steinen, som sammen med lokal kunnskap, gjorde det mulig å finne fram til rett navn på alle de omkomne fiskerne. Strand er 6. generasjon i familien som driver med monument-service av bautaer og gravmonumenter.

Spesielt blekk

Bokstavene ble i 1956 hogd inn med meisel og hammer. Og hver bokstav ble påført et tysk blekk, som er spesielt beregnet på stein under renoveringen. Om det nå - hvert år - blir vasket med de rette kjemikalier klarer man å holde det reint for mose og andre vekster. Likevel bør det restaureres omtrent hvert tiende eller femtende år fortalte Strand.

Kilder og litteratur