Befalsskolens gymnastikksal i Harstad

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Befalsskolens gymnastikksal i Harstad er fra 1904 og har i nesten 100 år vært et kulturelt samlingssted for byens befolkning.

Befalsskolens gymnastikksal var den gamle benevnelsen på det som fra 2005 fikk betegnelsen «Art Gymsal». «Gymnastikken» og «BSIN’s gymsal» har også vært mye brukte navn. Bygningen er fra 1904, et tidspunkt hvor Forsvaret for alvor begynte å etablere Harstad som militærbyen i Nord-Norge. Den skulle opprinnelig være gymnastikksal for Tromsø Stifts Underofficersskole, men ble samtidig en viktig arena for mange sivile aktiviteter som de fleste av byens og omlandets borgere hadde et forhold til. Her har det opp gjennom årene vært holdt konserter, arrangert dansefester, basarer, utstillinger og mange andre kulturelle aktiviteter. Idretten har også i høy grad nytt godt av lokalene til trening og arrangementer. Harstad Turnforening, som en gang var byens desidert største idrettsforening, hadde sine treninger og stevner her.

Bygningen står på sokkel av naturstein (Ålesund-mur) og taket er kledd med skiferstein. Den er dekorert i gavlene med dragehoder og har en langsgående takrygg med ornamenter. Byggmester var N. Andersen, Seljestad.