Berg fengsel

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Berg fengsel, sett fra nordvest, Riksvei 19, «Hortensveien» øverst til venstre.
Foto: Tom A. Paulsen (2007).

Berg fengsel, formelt Søndre Vestfold fengsel, Berg avdeling, er et fengsel med lavt sikkerhetsnivå (åpent fengsel) på Søndre Berg i Tønsberg.

Forhistorie

Berg interneringsleir i 1945.
Foto: Interessegruppen Berg interneringsleir (1945).

Utdypende artikkel: Berg interneringsleir

Fengselet har sin opprinnelige i Berg interneringsleir, den eneste norskdrevne fangeleiren under okkupasjonen 1940–1945. Den var da den ble bygget i 1942 ment å skulle ta imot asosiale og arbeidsskye elementer fra Tønsbergområdet. Høsten samme år ble leiren brukt som transittleir for jøder som skulle sendes videre til konsentrasjonsleire under jødeaksjonen. Av de 227 som var innom Berg overlevde bare syv krigen. Etter dette ble leiren tatt i brukt for jøssinger, og gikk under navnet «Quislings hønsegård». Bare en kjøkkenkjeller og grunnmuren til den gamle latrinnebrakka er bevart fra denne tiden.

Etter krigen

Etter krigens slutt ble Berg brukt som overgangsfengsel for landssvikdømte. Det ble så i 1951 til «Arbeidsskolen for unge lovbrytere», et alternativt tiltak for unge straffedømte. I 1965 kom en lovendring som innførte begrepet ungdomsfengsel, og Berg ble til Ungdomsfengselet for straffedømte mellom 14 og 21 år. Dette viste seg å fungere dårlig, og allerede i 1975 ble loven opphevet.

Fengsel

Som vanlig fengsel åpnet Berg i 1975. Fordi stedet hadde vært ungdomsfengsel fikk man et spesielt ansvar for unge innsatte. Berg fungerte tidlig som en åpen anstalt.

Det er 48 plasser for mannlige straffedømte ved Berg. De fleste har sonet i fengsel med høyt sikkerhetsnivå (lukket fengsel) og nærmer seg slutten på soningen, men det er også enkelte som møter direkte til soning av dommer på mindre enn to år.

Eksterne lenker


Koordinater: 59.2994° N 10.4017° Ø