Bingsfoss stasjon

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Bingsfos stasjon med omlastingstomten i bakgrunnen med både normalsporede Kongsvingerbanen og smalsporede vogner på Urskog-Hølandsbanen.
Foto: Anders Johnsen (1897).

Bingsfoss stasjon, opprinnelig skrevet Bingsfos, er en jernbanestasjon på Urskog-Hølandsbanen ved Bingsfossen i Glomma, 2,43 km øst for Sørumsand stasjon.

Bingsfos var endestasjonen for Urskog-Hølandsbanen fra oppstarten i 1896 fram til 1903, da banen ble forlenget til Sørumsand. Stasjonen på Bingsfoss ble da fjernet, og stasjonsbygningen ble flyttet til Aurskog stasjon, der den ble brukt som godshus.

Rutetrafikken på banen ble nedlagt i 1960, og året etter startet arbeidet med å bevare deler av banen som museumsjernbane. Bingsfos ble basen for arbeidet, og det ble bygget sidespor og en enkel lokstall. I 1975-76 ble det reist en stasjonsbygning på Bingsfoss, den første på museumsbanen. Det dreier seg om den opprinnelige stasjonsbygningen fra Finstadbru. Etter at banens nye verksted sto ferdig på Sørumsand i 1992, ble banens hovedbase flyttet dit, og stalling og vedlikehold av lokomotivene opphørte på Bingsfos.

Literatur

Koordinater: 59.990472° N 11.271944° Ø