Bjørnsgård Småbrukerlag

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Bjørnsgård Småbrukerlag, fra 1948 Nordliens Småbrukerlag, var et småbrukerlag i Nordlia i Østre Toten kommune. Laget ble stifta 15. mars 1937, etter initiativ av Albert Bern og Hans Petter Kvernstuen. Bern ble lagets første formann. Medlemmene kom i hovedsak fra skolekretsen Bjørnsgård, men også noen av småbrukerne sør i Nordli krets ble med. Laget ble lagt ned rundt 1951.

En viktig sak for småbrukerne i Bjørnsgård var trekkraft. Det ble diskutert å stifte et hesteholdslag, for bare de største småbruka hadde egen hest. Ellers inviterte de stadig foredragsholdere for å få praktiske råd om bedre driftsmåter på bruka. En av ekspertene som ble bedt, var daværende småbrukskandidat Thorstein Treholt. På et møte på Bjørnsgård skole i mars 1938 skulle han snakke om fôring av mjølkeku og gjødsling.

De tre siste åra av krigen, fra 1942 til 1945, var ikke laget i aktivitet. De fleste småbrukerlaga la ned virksomheten da okkupasjonsmyndighetene ville ha dem med inn i det såkalte Bondesambandet.

Arbeiderparti-ordfører Einar Hermanrud, som hadde småbruket Orderholt, hadde blitt valgt til formann i 1941. Den 2. september 1945 starta laget opp att med det gamle styret. I 1948 ble laget omdøpt til Nordlien Småbrukerlag, og det ble valgt et helt nytt styre. Formann var Ludvig Strande. Det var imidlertid dårlig med interesse, og etter 1950 har det sannsynligvis vært minimal aktivitet. 1951 er siste året laget er nevnt i regnskapet til fellesstyrene for småbrukerlaga i Østre Toten.

Kilder og litteratur

  • Strande, Svein Erik: "Bjørnsgård/Nordlia Småbrukerlag. En nødvendig organisasjon i en trang tid", i Årbok for Mjøsmuseet 2010, s. 158-167. (Strande baserer seg blant annet på lagets forhandlingsprotokoll, som oppbevares i Opplandsarkivet, avd. Mjøsmuseet, T-A-00737).