Bolinder
Bolinders (grunnlagt i 1844) var et svensk mekanisk verksted, kjent i Norge for sine båtmotorer på tidlig 1900-tall.
Det var brødrene Jean og Carl Gerhard Bolinder som startet J. & C. G. Bolinders Mekaniska Verkstad på Kungsholmen i Stockholm. De første tiårene lagde man dampmaskiner, dreiebenker, råoljemotorer for båt og sag, samt ovner, kaminer og kjøkkenredskaper av støpejern. Man nevner her vaffeljern og kjøttkvern.
Bolinders lagde i 1893 Sveriges første motor med intern forbrenning, tegnet av Weyland. I 1897 ble Rundlöf hyrt inn med en totakts råoljemotor som resultat. Erik August Bolinder overtok selskapet etter at brødrene gikk bort før 1900 en gang. I 1909 startet man også produksjonen ved Kallhälls gård i Järfälla. Deres første traktor fra 1913 var en totakter med to sylindre og 30 hestekrefter. De to fabrikkene hadde 1900 ansatte i 1919. På 1920-tallet drev den pålitelige og brennstoff-effektive Bolinder 80 % av alle verdensfiskebåter. I 1932 ble selskapet delt i to: Motorlagingen gikk ihop med Munktells i Eskilstuna og fikk navnet Bolinder-Munktell. Etter at dette ble kjøpt av Volvo i 1950, fikk man anleggsmaskinene BM-Volvo.
Den andre delen fortsatte i Kallhäll med navnet Bolinders Fabriks AB. Utover 30- og 40-tallet lagde man utenbordsmotoren Trim, oppvaskmaskiner, kjøkkenutstyr. Under andre verdenskrig ble det levert en del utstyr til det svenske forsvaret (gassagregat). På 50-tallet gikk det i kjøleskap og stekeovner inntil selskapet i 1956 ble kjøpt av AB Svenska Maskinverken som flyttet sin virksomhet til Kallhäll. Et museum ble åpnet i 1988 i Kallhäll.
Denne artikkelen er helt eller delvis basert på artikkelen «Bolinder» fra Wikipedia på bokmål og riksmål og kan kopieres, distribueres og/eller endres slik det er angitt i lisenstekst for cc-by-sa 3.0. For en liste over bidragsytere til den opprinnelige artikkelen, se endringshistorikk knyttet til den opprinnelige artikkelen. For en liste over bidragsytere til denne versjonen, se endringshistorikk knyttet til denne siden. Artikkelen bør gjennomgås med tanke på tilpasninger til lokalhistoriewiki.no. Se Hjelp:Forskjeller fra Wikipedia for mer informasjon. |