Brændevinsdjævlen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
«Brændevinsdjævlen» har hjemsøkt mange gjennom årene. Illustrasjonsfoto av alkoholiker på Metropol i Oslo.
Foto: Rigmor Dahl Delphin (1956).

«Brændevinsdjævlen» er ei vise. Melodien er den samme som blir brukt til «Je sku’ au ha Løst te gifte mig san». Teksten ble skrevet av Alfred Sinding Larsen under sitt alias Olaves Pedersen. Han skrev om livet i Vika i Kristiania: om fattigdom, slit og alkohol.

«Brændevinsdjævlen» er inkludert i Olaves Pedersens viser. Den samlede udgave (1903).

Viseteksten handler om Hans Olsen. Han kommer hjem litt for full. Om natten får mannen besøk av et spøkelse som kaller seg Brændevinsdjævlen. Det skremmer ham slik at han lover aldri mer å drikke bayerøl.

Pehr Qvernstrøm sang visa i Olaves Pedersens viser, revyarrangement i en aktCentralteatret i 1906.

Kritiker Fernanda Nissen, i Social-Demokraten skildret hans opptreden med følgende ord:

[Pehr Qvernstrøm] sang deliriumsvisen med så meget fantastisk uhygge og komikk at en frøs nedover ryggen. De innsunkne øyne lyste i hodet av redsel og de blå hender skalv. Han må virke mer brennevinsavskrekkende enn ti spalter av Ragnar Vogt i Menneskevennen om alkoholens innflytelse på arbeidsevnen.

Hun var da gift med dr. Oscar Nissen som hadde vært formann i Det Norske Totalavholdsselskap fra 1879 til 1887 og redaktør av organisasjonens hovedorgan Menneskevennen i tiden 1879-1883.

Innspilling

  • Pehr Qvernstrøm. Innspilt i Kristiania i slutten av 1906. Utgitt på den akustiske 78-platen Zonopohone X-72230.

Kilder

  • Visearkivaren
  • Christiansen, Haakon Odd, Arne Fjørtoft, Stein Fossgard, Per Fuglum og Jens Risdal: 125 år for Alles Vel: Det norske totalavholdsselskap 1859-1984, Oslo 1984.