Arne Fjørtoft

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Arne Fjørtoft (født 28. mars 1937, Sauda) er kringkastingsmann, politiker, organisasjonsmann og bistandsarbeider. Han var leder av partiet Venstre mellom 1986 og 1990.

Fjørtoft er sønn av boktrykker Karl Johan Fjørtoft (1907–99) og Thea Lillehammer (1906–2004). I 1971 giftet han seg med programsekretær Ragnhild Sælthun (født 1947), datter av gårdbruker Olaf Sælthun (1908–79) og stortingsrepresentant Ambjørg Ødelien (1922–2012). Paret har to barn.

Politisk og journalistisk virke

Sin yrkeskarriere startet Fjørtoft som sjømann. Deretter utdannet han seg til typograf i farens trykkeri. På fritiden var han aktiv i godtemplarbevegelsen gjennom ungdomslaget Vardevakt i Sauda. Han engasjerte seg også i politikken og fikk ledende posisjoner i Venstres ungdomslag og lokalparti. I Sauda satt han i kommunestyret for partiet og i Stavanger i bystyret. Han ble nominert, men kom ikke inn på Stortinget. Derimot var han Venstres partileder mellom 1986 og 1990.

Som journalist skrev Fjørtoft for lokalavisa i Sauda og i Stavanger Aftenblad før han begynte i NRK Rogalandssendinga. Senere fikk han jobb i Barne- og ungdomsavdelingen og etter hvert Dagsrevyen, som nyhetsanker og utenriksreporter.

Bistandsarbeid

Fjørtofts engasjement for den tredje verden, startet for alvor i midten av 1960-årene. I Stavanger var han blitt kjent med den første tamilen som bosatte seg i Norge, Antony Rajendram, som ville utvikle fiskerinæringen i lokalsamfunnet han kom fra i Jaffna, Sri Lanka. Norges Godtemplar Ungdomsforbund (NGU) fattet på sitt landsmøte i Sauda et vedtak om å gå inn i Cey-Nor Development Projects, som Rajendram hadde tatt initiativ til. Fjørtoft, Rajendram og NGU samarbeidet om å samle inn penger til prosjektet, som også fikk støtte fra norsk ungdom, blant annet gjennom "Te for 10"-aksjoner, og fra Direktoratet for utviklingshjelp.

Fjørtoft hadde spilt en viktig rolle i å opprette kontakt mellom LTTE og Sri Lankas regjering før fredssamtalene startet. Da CeyNor-prosjektet strandet etter cirka ti år, som følge av borgerkrigen mellom tamiler og singalesere, engasjerte Fjørtoft seg i annet bistandsarbeid. Blant annet som generalsekretær for miljø- og mediaorganisasjonen Worldview International Foundation (WIF) fra starten 1979. Senere som direktør i Young Asia Television (YA-TV), der sendingene hadde fokus på utvikling og miljø. Han har vært aktiv i et tjuetalls organisasjoner, der motivasjonen var å bygge broer og skape utvikling. For innsatsen i den tredje verden har Fjørtoft mottatt flere internasjonale utmerkelser.

Litteratur


Tamilenes liv og historie i Norge 1956-2016 omslag.jpg Arne Fjørtoft er basert på en artikkel publisert i Tamilenes liv og historie i Norge, eller på oppfølging til denne, og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.