Brønnøya (kulturminneløype)
Brønnøya i Asker er et unikt lite samfunn med mange fritidshus og noen fastboende, men helt bilfritt! Det er fint å gå eller sykle på veiene med avstikkere til fri- og skogområdene som dekker ¼ av arealet. Våren kommer tidlig, og en tur i april når blåveis og hvitveis står i flor bør du unne deg. Da er det også et yrende fugleliv.
Navnet Brønnøya skyldes at sjøfolk før i tiden bunkret spesielt godt ferskvann fra brønner på øya. Høyest på øya er det funnet to steinalderboplasser. Jordbruk kan ha vært drevet i 1500 år. I 1826 hadde gården Brønnøya 216 dekar innmark, 4 hester, 16 storfe og 20 sauer. Fortsatt har den noen husdyr, og det dyrkes solsikker og mais. Den staselige hovedbygningen er ca. 100 år gammel.
Som deler av Bærum og Asker for øvrig, har Brønnøya kalkforekomster i fjellet. Fra middelalderen av drev bøndene kalkproduksjon som tilleggsnæring. På Brønnøya er det registrert hele fem rester etter gamle kalkovner. Alle ligger på private tomter. Sist på 1800-tallet var det industriell produksjon, først ved Sandbukta der eneste gjenværende kalkovn står (bygd 1874). Siden var det drift ved Store Ostsund der det er store kalksjakter. Du kan og gå inn i sjakter fra veien Kalkovnfaret (S på kartet).
Viernbukta naturreservat er rasteplass for fugler på trekk, bl.a. gråhegre. Strandenga i reservatet er av de mest bevaringsverdige i Oslofjorden. Informasjonstavler i begge ender av reservatet forteller mer om hva du kan se. Ta med fuglebok og kikkert!
På skjæret Katterompa og Pilodden innenfor er det fint å bade. Plantene på Katterompa er fredet.
Hele Nordre Langåra er friareal og flott sted for overnattingstur. Du kan komme dit med Rigmor/Rigfar eller egen kano, kajakk eller båt.
Fakta
- Hvor: Nordøst i Asker, utenfor Nesøya. Utgangspunkt vestre eller søndre brygge.
- Hvordan kommer du deg dit: Kollektivtransport: Med båtene Rigmor/Rigfar fra Sandvika (vår-sommer-høst, rutetider www.rigmor.no). Buss 705 fra * Sandvika eller Slependen (begrenset rutetilbud).
- Med bil: Avgiftsparkering (automat) ved Hvamodden på Nesøya (Vestre vei 96), kabelferje til Brønnøya om sommeren, gangbro om vinteren.
- Med sykkel: Ta med sykkelen ut på øya. Barn bør absolutt få sykle der.
- Med kano/kajakk, f.eks. fra Hvamodden.
- Turlengde: 7 km rundtur (eller kortere etter eget veivalg).
- Kart: Veikart for Asker og Bærum 1:20 000.
- Terreng: Lett kuppert. Gang/sykkelveier, brøytes vintertid. Fint for barnevogn. Rullestolbrukere kan trenge noe hjelp, bratt ned til kabelferje/gangbro, noen tungkjørte veier.
Løypeinformasjon:
- Antatt tidsforbruk: 1,5 time
- Framkomstmiddel: Til fots
- Lengde i km: 7 km
- Arrangør: Asker Turlag
- Fylke: Akershus
- Kommune: Asker
Litteratur
- Ugland og Birkeland: Ankomst Brønnøya!, 2007, ISBN 978 82 303 0889 9.
Hele eller deler av Brønnøya (kulturminneløype) er basert på en artikkel fra prosjektet Kulturminneløypa og er lagt ut på lokalhistoriewiki.no under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen. Når artikkelen har fjernet seg tilstrekkelig fra originalen, kan dette merket fjernes. Flere artikler finnes via denne alfabetiske oversikten. |