Brandbu kloakklag

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Brandbu kloakklag er eksempel på et av mange slike private lag som ble etablert før dette ble et kommunalt ansvar.

Folkets Hus i Brandbu, 3. juni 1947, ble det første møtet avholdt angående etablering av felles kloakkanlegg for tettbebyggelsen i Brandbu sentrum. Det var ordfører Jens Røisli som hadde innkalt til møtet. Det viste seg at interessen for et felles kloakkanlegg var stor. Det ble utnevnt en komité på tre mann som skulle arbeide videre med saken. Disse utarbeidet to alternativer til anlegg.

På møte på Folkets Hus 12. april 1948 møtte 15 interessenter og det ble enstemmig besluttet å danne kloakklag. Det ble tatt opp lån i Gran Sparebank på 32.000 kroner.

Våren 1949 fikk Lars Amundrud anbudet på arbeidet. Arbeidet med å grave og legge rør kom straks i gang ved Ringvang bru. Men vannstanden var høy i Vigga den første tiden og i årsberetningen som ble lagt fram på årsmøtet 1950 står det: "Men Amundrud og Co ga ikke opp. De måtte når det kneip som verst kaste både strømper og langstøvler og stå i vann til langt oppe på maven for å få rørene ned. Men vandstanden i elven minket raskt." Hovedledningen var ferdig 11. november 1949. Og antall medlemmer var 24 ved utgangen av 1949.

I 1965 hadde laget 47 medlemmer. Kloakklaget ble drevet av styret og det er lite aktivitet. Det er vedtatt at de skal avholde årsmøte kun hvert femte år.

På kloakklagets årsmøte desember 1975 var en av sakene kommunal overtakelse av Brandbu Kloakklag. Årsaken til dette var at Gran la nye hovedkloakkledninger og bygget renseanlegg og ønsket å tilknytte de private kloakklag i Brandbu og Briskebyen til sine anlegg. Kommunen tilbød å overta de private lags hovedledninger, med påfølgende drift, vedlikehold og utbedringer. Alle 15 medlemmer som var tilstede på årsmøtet i Brandbu Kloakklag stemte for en kommunal overtakelse av laget. Men siden oppmøtet var for lite, vedtak om oppløsning krevde 2/3 flertall, ble det bestemt å innkalle til ekstraordinært årsmøte i mai. På dette møtet ble det vedtatt å overlate anlegget til kommunen. Kloakklagets verdier, kontantbeholdning på kroner 32.000, ble vedtatt å brukes til opparbeidelse av Størenslund. Lagets siste formann var Nils Aschim.

Arkivet etter kloakklaget er gitt i gave til Randsfjordmuseet og befinner seg i Opplandsarkivet avd. Randsfjordmuseet, på Hadeland Folkemuseum.

Kilder

Opplandsarkivet avd. Randsfjordmuseet, OAHF-00567 Brandbu Kloakklag. Se oppføring i Arkivportalen.