Brown, Boveri & Cie.

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

AG Brown, Boveri & Cie. (BBC) var et sveitsisk konsern innen elektroteknikk, som i 1988 fusjonerte med svenske ASEA til ABB.

BBC ble grunnlagt 2. oktober 1891 av sveitsisk-engelske Charles Eugene Lancelot Brown og tyske Walter Boveri som et interessentskap (Kollektivgesellschaft) i Baden i Sveits, og ble omgjort til aksjeselskap i 1900.

BBC etablerte seg i Norge med datterselskapet Brown Boveri Norsk Elektricitets Aktieselskab i 1901 som en fortsettelse av den elektriske avdelingen ved J. & A. Jensen og Dahl, Myrens Verksted

1. april 1906 innledet selskapet et samarbeid med Norsk Elektrisk Aktiebolag som fort ga økonomisk uttelling. Samarbeidet førte etter hvert fram til at de to selskapene fusjonerte under en konstituerende generalforsamling 23. oktober 1908. Det nye selskapet fikk navnet Aktieselskabet Norsk Elektrisk & Brown Boveri (NEBB), hadde 500 ansatte, hvorav 380 fra Norsk Elektrisk, og en aksjekapital på 1,4 millioner kroner, hvorav BBC kontrollerte noe over 50 %.


Creative Commons License Denne artikkelen er helt eller delvis basert på artikkelen «Brown, Boveri & Cie.» fra Wikipedia på bokmål og riksmål og kan kopieres, distribueres og/eller endres slik det er angitt i lisenstekst for cc-by-sa 3.0. For en liste over bidragsytere til den opprinnelige artikkelen, se endringshistorikk knyttet til den opprinnelige artikkelen. For en liste over bidragsytere til denne versjonen, se endringshistorikk knyttet til denne siden.
Artikkelen bør gjennomgås med tanke på tilpasninger til lokalhistoriewiki.no. Se Hjelp:Forskjeller fra Wikipedia for mer informasjon.


Koordinater: 59.9189° N 10.6846° Ø