Brugata 8 (Oslo)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Inngangspartiet til Pedersengården.
Foto: Ida Tolgensbakk (2009)

Brugata 8, kalt Pedersengården, er adressen der Gunerius Pettersen åpnet den første utgaven av Gunerius kjøpesenter. Det skjedde i 1852. Bygningen ble revet omkring 1890, og en ny ble byggemeldt dette året for garver Karl Olaf Pedersen. Han hadde arva den eldre gården etter sin far garver Martin Pedersen, og hadde vokst opp der.

Den nye gården ble oppført av Carl Konopka, i fire etasjer med pussa tegl. Dekoren er i en enkel nyrenessansestil, med joniske pilastre ved vinduene i andre etasje, og enkle pilastre i de øvre etasjene. Fasaden er noe endra etter en brann i 1938, og det ble utført en del reparasjoner etter nok en brann i 1947. Første etasje er totalt endra, og hadde antagelig opprinnelig kvaderpuss. Loftsetasjen har blitt noe forhøya.

I 1893 åpna John Frøling et fotograffirma i bygningen. Han hadde tidligere vært på Stortorvet sammen med Johan Bernhard Carlsen, men gikk ut av firmaet Frøling & Carlsen og starta for seg selv.

I 1907 åpna Frantz Hagen kino i bygningen, med Konopka som arkitekt. Garver Pedersen hadde på dette tidspunkt flytta, og gården var eid av overrettssakfører Gustav Bertinius Boe.

1910

Annonse for Hans Sørensen og co. Fetevarer engros, på side 54, "En bok om Vaterland" 1929

Da folketellingen 1910 ble foretatt var Brugata 8 et fire etasjes hus med kvist. Her bodde det 42 personer, og i bakgården lå det et garveri.

I andre etasje bodde tannlege David Ingvald Jacobsen, med sin kone, en sønn, en losjerende fra Valders og en tjenestepike fra Värmland.

Lenger opp i etasjene bodde det mindre formuende mennesker - til dels temmelig trangt. For eksempel finner vi i tredje etasje blant annet Anna Olsen, vaskekone og logiværtinde, med tre barn og ti losjerende. Leiligheten ser ut til å ha hatt fire rom og kjøkken. I fjerde etasje bodde ekteparet Karl og Janna Andersen, med to barn og fem losjerende. Blant de losjerende finner vi Fredrik Solsrud fra Hurdalen, med yrke Overconstabeltrompeter.

Øverst finner vi i 1910 fotografen John Erik Frøling fra Stockholm med kona Ragna.

Konfeksjonsforretning

I 1919 starta Israel Damelin opp Brogatens Konfektionsforretning i gården.[1] Butikken brant i august 1938,[2] men ble gjenåpna. I januar 1940 begynte akkordforhandlinger, og butikken ble nedlagt.[3] Israel Damelin ble arrestert i 1942, og ble drept i Auschwitz 1. desember samme år.

Nyere tid

Pr. 2010 ligger det på adressen Brugata 8 en avdeling av Forex, og bedriften M.K.Import.

Referanser

  1. Kunngjøring i MNorsk kunngjørelsestidende 1919-12-22. Digital versjonNettbiblioteket.
  2. «Brann i Brogatens konfeksjonsmagasin» i Arbeiderbladet 1938-08-04. Digital versjonNettbiblioteket.
  3. «Akkordoforhandling» i Norges Handels og Sjøfartstidende 1940-01-23. Digital versjonNettbiblioteket.

Kilder

Eksterne lenker


Brugata.jpg Vi på lokalhistoriewiki.no er i ferd med å skrive artikler om hus, folk og bedrifter i Brugata, og trenger din hjelp for å nå i mål. Sitter du på minnemateriale eller historisk stoff som andre vil ha glede av å lese? Del det her på lokalhistoriewiki.
Flere artikler finner du i denne alfabetiske oversikten.

Koordinater: 59.914114° N 10.754435° Ø