Gunerius Pettersen (1826–1892)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Portrett av Gunerius Pettersen
Foto: maleri av Asta Nørregaard (1902).

Gunerius Pettersen, også stavet Gunnerius Pettersen, (født 1826 i Drøbak, død 1892 i Kristiania) var kjøpmann i Kristiania. Han er mest kjent for at han startet forretningen Gunerius Pettersen i 1852. Blant hans barn var førstebibliotekar Hjalmar Pettersen (1856–1928).

Gunerius Pettersens grav på Vår Frelsers gravlund.

Ifølge den vesle biografien om Gunerius i boka "Nordmenn i eventyr og virkelighet" ønsket faren at han skulle inn i urmakeryrket, men Gunerius rømte hjemmefra som fjortenåring og dro til Christiania. Der fikk han jobb som visergutt hos kjøpmann Skappel i Fjerdingen. Det var mens han jobbet hos Skappel at Gunerius traff kona, Iverine Grorud fra Grorud i Østre Aker.

Gunerius: Fra bondehandel til kjøpesenter

Den første butikken Pettersen drev selv var en liten bondehandel han åpna i mai 1852 i Brugata 8. Etter hvert fikk han kjøpt patrisiergården på hjørnet av Storgata og Brugata, med tilhørende tomt og starta opp der i 1854.

I begynnelsen drev Pettersen ren bondehandel, men utvida etter hvert til forlagsvirksomhet med tekstiler, og manufakturvarer - og ble blant landets største manufakturhandlere [1]. Da han døde tok først enken [2], seinere fire av de fem sønnene over og drev bedriften videre som kjøpesenter. I 1902 var hundre personer ansatt i bedriften - i tillegg til 700 strikkersker som leverte varer på forlag. Seinere tok også tredje generasjon over familiebedriften.

Manufaktur, husflid og samfunnsengasjement

Gunerius Pettersen annonserte lokalt etter husflid og andre landbruksvarer å ta inn i forretningen i Oslo. Her fra Framgang, Lillehammer i 1896.

Pettersen var engasjert i husflidsbevegelsen, og hadde et nettverk av husflidsprodusenter som arbeidet på forlag og hvis varer ble solgt i forretningen i Oslo[3]. Vevere hadde Iverine presset på for, og paret dro selv ut på Hadeland - kjent for sine dyktige vevere - for å rekruttere [4]. Ifølge blant annet skriftet Vårt Næringsliv fra 1936 var det en omfattende infrastruktur Gunerius satte i gang:

Denne gløgge forretningsmann har sannsynligvis ved samtaler ved sine kunder fra landet fått det inntrykk at det var megen ledig arbeidskraft blandt landsbefolkningens kvinner [...] I 1863 hadde Gunerius Pettersen 150 vevstoler i gang bare på Hadeland. Hans handelsreisende tok så prøver av de ferdige töier med sig på sine reiser, og således blev disse hjemmevevede varer kjent over det hele land[5].

Pettersens virksomhet er særlig kjent for ettertida siden systemet han utvikla ble grundig beskrevet i Eilert Sundts skrift Om Husfliden i Norge. Sundt roser Pettersen, og beskriver systemet med veversker i fast arbeid for en oppkjøper som kontrollerer produktene, skaffer råvarer og står for frakt og salg som en virksomhet "til husflidens ophjælp"[6].

Pettersen var en samfunnsengasjert mann med mange jern i ilden. For eksempel var han medlem av Foreningen til Fjærkræavlens Fremme i Norge [7], og han var medlem av Aggershuus Amts Landhuusholdningsselskab. På industriutstillingene i Christiania i 1871 og 1873 stilte Gunerius Pettersen ut håndvevde tøyer. I 1873 ble det framheva at disse hadde broderier inspirert av nasjonale åklemønstre. [8]

I Beretning om Den Norske Industri- og Kunstudstilling i Christiania Sommeren 1883, og den dermed forbundne Landbrugsudstilling blir Pettersen nevnt som en av de prisbelønte utstillerne ved Den norske Industri- og Kunstutdstilling i 1883 hvor han fikk sølvmedalje i kategorien tekstilindustri, for «omfattende virksomhed i Husflidsindustrien samt for Fabrikation af Skjærf og strikkede Uldvarer» (side 177), samt at han blant annet fikk hederlig omtale i landbruksavdelingen på samme utstilling for sine egg i kategorien Fjærkre.

Referanser

  1. Juve 1952 Gunerius Pettersen. Fra bondehandel til stormagasin, side 146ff
  2. Larssen 1938, side 246
  3. Swensen 1983, side 73
  4. Juve 1952, side 148
  5. Vårt næringsliv, side 119-120
  6. Sundt side 184
  7. Beretning om det 8de almindelige norske landbrugsmøde og Den 3die almidelige nordiske frøkongres i Trondhjem 1887, side 42
  8. Dag Sveen. Fra folkekunst til nasjonalt kunsthåndverk: norsk treskjæring 1847-79. s. 150-155

Litteratur og kilder

  • Gunerius Pettersen i Historisk befolkningsregister.
  • Foss, Frithjof 1884. Beretning om Den Norske Industri- og Kunstudstilling i Christiania Sommeren 1883, og den dermed forbundne Landbrugsudstilling. Cammermeyer, Christiania. Digital versjonNettbiblioteket.
  • Juve, Jørgen (red.) 1952. Nordmenn i eventyr og virkelighet. Programbyrået, Oslo. Digital versjonNettbiblioteket.
  • Larssen, Aksel (red.) 1938. Oslo erhvervsliv gjennem hundre år 1838-1938. Det merkantile forlag, Oslo. Digital versjonNettbiblioteket.
  • Myhre, Jan Eivind: Hovedstaden Christiania : fra 1814 til 1900. Utg. Cappelen. 1990. Digital versjonNettbiblioteket.
  • Sundt, Eilert 1867. Om Husfliden i Norge: til Arbeidets Ære og Arbeidsomhedens Pris. Kristiania.
  • Swensen, Grete 1983. Industrialisering og håndverksomforming. Dugnad 2/3 Vol 9.
  • Vårt næringsliv: industri, håndverk, banker, forsikring, handel og skibsfart i tekst og billeder. Blix forlag 1936.



Brugata.jpg Vi på lokalhistoriewiki.no er i ferd med å skrive artikler om hus, folk og bedrifter i Brugata, og trenger din hjelp for å nå i mål. Sitter du på minnemateriale eller historisk stoff som andre vil ha glede av å lese? Del det her på lokalhistoriewiki.
Flere artikler finner du i denne alfabetiske oversikten.