Bydelsmødre
Bydelsmødre Norge er en ideell organisasjon basert på frivillig arbeid, starta opp av Nasreen Begum i Oslo i 2016. Det er så langt etablert frivillige Bydelsmødre-grupper i ni bydeler i Oslo og i seks kommuner, og det etableres stadig nye grupper. Per 2021 hadde de utdanna 263 bydelsmødre med bakgrunn fra 60 land, som til sammen snakker 62 språk.
Bydelsmødre er frivillige kvinner, primært med etnisk minoritetsbakgrunn, som har gått gjennom et opplæringsprogram om temaer som familie, helse og samfunn. Etter fullført opplæring går de ut som synlige og trygge brobyggere mellom det offentlige og sine lokalsamfunn.
Om organisasjonen
Bydelsmødre Norge er en ideell organisasjon basert på frivillig arbeid. Paraplyorganisasjon Bydelsmødre Norge består av de lokale Bydelsmødre-foreningene i ulike kommuner og i bydeler i Oslo. Bydelsmødre Norges formål er å bringe håp og forandring i kvinners liv. Bydelsmødre gir kvinner den kunnskapen og støtten de har behov for og innsatsen kan beskrives som hjelp til selvhjelp. Grunntanken i Bydelsmødre-konseptet er at mødre på mange måter er nøkkelen til hele familiens sosiale og kulturelle inkluderingsprosess. Bydelsmødre Norges visjon er at alle kvinner med etnisk minoritetsbakgrunn eller kvinner som er sosialt isolerte, og deres familier skal få den hjelpen og kunnskapen de har behov for, slik at de kjenner sine muligheter, rettigheter og plikter. Hovedmålsettingen til Bydelsmødre Norge er å bidra til bedre levekår for isolerte kvinner og familier.
Konseptet
Bydelsmødre er opprinnelig et tysk konsept som starta opp i Berlin under navnet Stadtteilmütter i 2004. Konseptet ble henta til Danmark i 2008, der det ble utvikla i en ny retning, basert på frivillig arbeid. Bydelsmødre i Danmark har blitt en stor suksess med over 900 aktive Bydelsmødre fordelt på 42 Bydelsmødre-foreninger over hele landet. I 2016 henta Nasreen Begum - som hadde over 20 års erfaring fra frivillig arbeid med kvinner og barn - konseptet til Norge og tilpassa det til norske behov. Bydelsmødre Norge har i dag utdanna 263 bydelsmødre i bydelene Alna, Grorud, Stovner, Østensjø, Søndre Nordstrand, Bjerke og Vestre Aker, Frogner og Gamle Oslo i Oslo kommune, og i kommunene Grong, Kvam, Drammen, Melhus, Klepp og Nordre Follo. Konseptet ble også videreført til Sverige i 2013, under navnet Stadsdelsmammor, og til Finland som Naapuriäidit (Neighbourhood Mothers) i 2016.
Bydelsmødre fikk plass på statsbudsjettet i 2021, der de fikk en million kroner i støtte gjennom ordningen «Tilskudd til nasjonale ressursmiljø på integreringsfeltet».[1]
Referanser
- ↑ Strand, Tormod:Fryser statlig støtte til organisasjonen Bydelsmødre. nrk.no, 16.12.2022. Besøkt 05.11.2024.
Kilder og litteratur
- Kongehuset: Hedret bydelsmødrene. 31.03.2022. Besøkt 05.11.2024.
- Strand, Tormod:Fryser statlig støtte til organisasjonen Bydelsmødre. nrk.no, 16.12.2022. Besøkt 05.11.2024.