Bygdøy kirke

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Motiv fra Bygdøy kirke i Oslo.

Bygdøy kirke, Strømsborgveien 8 på Bygdøy i Oslo kommune, ble innviet 26. mai 1968 (arkitekt: Finn Bryn). Kirken erstattet Bygdøy kapell, oppført i 1876 (arkitekt Henrik Nissen) på initiativ fra grosserer, konsul Thorleif Schjelderup (1822-1883) som brant 30. mai 1958. Det er ikke kirkegård ved kirken.

Kirken ligger på en kolle like ved Bygdøy skole, på grunn som tidligere tilhørte Bygdøy kongsgård. Den har samme plassering som Bygdøy kapell hadde. Kirken er av hvitmalt betong og har skråtak og en frittstående høy støpul (klokketårn) med to kirkeklokker fra Olsen Nauen klokkestøperi. Kirkeklokkene bærer kong Olav Vs monogram.

Antall sitteplasser i kirken er ca. 200. Bygget inneholder også sakristi, dåpsrom, kirkestue og kjøkken i kjelleren.

Alterbildet er en glassmosaikk av Veslemøy Nystedt Stoltenberg fra 1995. Prekestol og døpefont er tegnet av arkitekten, og orgelet stammer fra J.H. Jørgensen. I vest har kirken kobberdører med relieffer av Ørnulf Bast.

Grunnsteinen er synlig fra bakkenivå, og ble nedsatt av kong Olav V 30. oktober 1966. Steinen stammer fra branntomta etter brannen i 1958. I et hulrom i steinen er et kobberskrin med en beskrivelse, historikk, en bibel, salmebok, en samling mynter, to aviser og et nummer av Ullern menighetsblad.

Mens den nye kirken ble bygget fungerte villaen Fredriksborg i nærliggende Fredriksborgveien 18 som interimskirke. Den er nå menighetshus.

Om innvielsen 26. mai 1968

Faksimile fra Aftenposten 27. mai 1968: utsnitt av artikkel om innvielsen av Bygdøy kirke dagen før.

Bygdøy kirke ble innviet søndag 26. mai 1968, med blant andre kong Olav V til stede. Aftenposten omtalte innvielsen i sin morgenutgave dagen etter (utdrag):

Det var mange glade mennesker på Bygdøy i går, da stedets nye kirke ble vigslet av biskop Johannes Smemo. Kong Olav var tilstede, dessuten representanter for stat og kommune. I ti år har menigheten arbeidet for å få reist denne kirken, efter at Bygdøy gamle gudshus brant ned i 1958. Den nye kirken ligger på samme sted som den gamle, nær Bygdøy kongsgård. Biskop Smemo kunne fortelle at dette var den tiende kirke bygget i Oslo efter krigen. … Efter gudstjenesten overleverte byggekomiteens formann, Bjørn Nilsen, kirken til Oslo kommune. Ordfører Brynjulf Bull ga huset videre til menigheten, representert ved formannen i menighetsrådet, Hans G. Andersen..

Innvielsen ble feiret med kirkekaffe på Restaurant Najaden ved daværende Norsk SjøfartsmuseumBygdøynes.


Galleri

Kilder og referanser

Koordinater: 59.906158° N 10.6788301° Ø