Carl Johan Ruth

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Carl Johan Ruth (født 21. juli 1818 i Sverige, død 8. november 1852 i Kautokeino) var handelsmann og gjestgiver i Kautokeino. Han var en av de to som ble drept av opprørerne under Kautokeino-opprøret.

Han var gift med Hansine Ruth f. Holmboe, og paret hadde to barn. Hun var gravid da han ble drept, og deres tredje barn ble født sommeren 1853.

Ruth fikk i 1844 løyve til å drive gjestgiveri og landhandel i Kautokeino, og han var den første som etablerte slik virksomhet der. Han ønska å selge brennevin i landhandelen, men selv om han hadde støtte både fra soknepresten og fogden fikk han ikke tillatelse fra departementet. Men gjennom gjestgiveriet kunne han servere brennevin, og dermed ble det også en del salg utenom.

Brennevinssalget var en at tingene som spesielt vakte harme blant en del i bygda. Det hadde skjedd en læstadiansk vekkelse blant samene, og gruppa i Kautokeino hadde en tid utvikla seg i en fanatisk retning. Læstadianerne forbyr alkohol, og de må også ha sett skadevirkningene spriten hadde i lokalsamfunnet. Ruth var også vert for den forrige soknepresten, Niels Vibe Stockfleth, som hadde en større konflikt med «de omvendte». Dermed ble Ruth, sammen med lensmann Lars Johan Bucht og sokneprest Fredrik Waldemar Hvoslef mål for deres raseri. Ruth ble slått ihjel med stokker og Bucht døde etter å ha blitt knivstukket, mens Hvoslef ble piska med bjørkeris.

I filmen om Kautokeino-opprøret (2008) ble Carl Johan Ruth spilt av svenske Mikael Perbrandt.

Litteratur og kilder