Carlo Luigi Santi (1845–1910)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Carlo Luigi Santi (født 26. mai 1845 i Italia, død 22. januar 1910 i Trondheim), kalt Luigi, kom til Trondheim i 1878. Arkitekt Christie ved domkirken hadde bedt han om å komme for og hjelpe med det store restaureringsprosjektet ved Nidarosdomen. Han hadde med seg svenske Ada Wilhelmine Santi f. Janson, som han giftet seg med i mars 1880. De holdt til i Ila i Kofoedgeilan og Kleists gate. Her bodde de og fikk minst ni barn.

Luigi var først skulptør med egen virksomhet, men han blir raskt engasjert som domkirkens første gipsmaker. Hele vestfronten med 75 store figurer skulle støpes. Det legger grunnlaget for fire generasjoner Santi som gipsmakere ved kirken. Den første som videreførte farens virksomhet var Alessandro Tomaso Santi som i 1924 kunne se tilbake på 25 år som ornamenthugger ved Nidarosdomen. Han støpte mange av figurene på gesimsen til vestskipet. Han laget også den store domkirkemodellen og han var med og laget våpenskjold til den store minnetavle over Nicolaus Breakspear som opprettet erkebispestolen i Nidaros i 1152. En annen sønn Rudolfo Severino Santi ble omtrent samtidig med sin bror gipsmaker. Han arbeidet ved domkirken i over 50 år. Han hadde også et eget Kallipastaverksted i Kleists gate 3 og han hadde i tillegg fra 1921 en frukt og tobakksforretning i Prinsens gate 2 B.

Kona til Luigi, Ada Santi, hadde en frukt- og sjokoladeforretning i Kofoedgeilan 3. Sønnen til Rudolf ved navn Wedel Emanuel Santi ble tredje generasjon innenfor yrket og var leder av gipsmakerverkstedet ved Nidarosdomen. Han startet i 1926, og sluttet da han gikk av med pensjon i 1970. Edel Santi arbeidet som gipsmaker ved NDR som fjerde generasjon. De var enestående i sitt fag og mye benyttet flere steder i landet, også på fasader i bygårder, men aller mest var de ved domkirken hvor de nedla et stort, nennsomt og slitsomt arbeid i nesten 100 år etter at italienske Luigi først startet sitt virke her.

Litteratur og kilder