Conrad Arnesen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Faksimile fra Aftenposten 31. mai 1955: Utsnitt av omtale av dødsfallet til Conrad Arnesen.

Conrad Adelsten Arnesen (født 5. mai 1891 i Kristiania, død 28. mai 1955) var musiker og operasanger, som også hadde en omfattende grammofon- og revykarriere.

Familie

Conrad Arnesen var sønn av former Hakon Arnesen (f. 1856) og Anna Karoline (f. 1860).

Liv og virke

17 år gammel startet Arnesen sang- og musikkstudier med Wilhelm Kloed i Kristiania. Han debuterte på Stavanger teater i 1918, og dro deretter til Italia for å studere opera.

I 1921 kom Arnesen til Opera Comique i Kristiania, og var deretter ved Thorleif Klausens Casino. Han hadde også en rekke engasjementer på Chat Noir og på Edderkoppen, og deltok i gjestespill i inn- og utland.

Arnesen var også en aktiv grammofonsanger. Han medvirket dessuten i den norske stumfilmen Kjærlighet på pinne fra 1922.

Bosteder

Ved folketellingen for Kristiania for 1910 er Conrad Arnesen oppført som Musiker i Fiolin sammen med foreldrene og to søsken på adressen Vogts gate 55. I adresseboka for Oslo for 1940 er Arnesen oppført på adressen Schouterrassen 28. I adresseboka samme sted for 1949 er han oppført på adressen Colbjørnsens gate 12 og i 1955 på adressen Skovveien 13.

Ettermæle

Conrad Arnesen er gravlagt på Vestre gravlund i Oslo.
Foto: Stig Rune Pedersen (2014)

I Aftenposten 31. mai 1955 ble Conrad Arnesen omtalt slik av kollegaen Mathieu Berckenhoff (utdrag):

Conrad Arnesen var en ener i vår operahistorie, en gentleman på scenen som i livet. … Han kunne bevege seg på scenen, fritt, ubesværet og selvfølgelig. Og han kunne fylle de skikkelser han skulle fremstille, med karakter og menneskelighet – og med det gnistrende temperament som hans glødende kunstnersinn var så fylt av. Dertil var han gjennom musikalsk – hvilket heller ikke alle våre opeerasangere kan rose seg av.

Conrad Arnesen er gravlagt på Vestre gravlund i Oslo. Tittelen operasanger er benyttet på gravminnet.

Kilder og referanser

Eksterne lenker