Dampbåtbrygga i Son

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Dampbåtbrygga i Son var ei brygge i Son i Akershus som betjente dampbåttrafikken mellom Moss og Oslo.

Son ble anløpssted for dampbåter i 1855, da hjuldamperen «Moss» ble satt i trafikk mellom Moss og hovedstaden. Det var da ikke noen brygge som var egnet for hjuldampere i Son, og den la gjerne til på Skatet. Derfra ble passasjerer og gods fraktet til og fra Son i småbåter.

Etterhvert ble det anlagt en egen dampskipsbrygge, som var på plass da A/S Alpha tok over trafikken i 1890-årene. Den var kjent som Samuelsens brygge, og lå nedenfor Samuelsens hus (senere kjent som Nærups hus) i Strandgata. Veien ned til brygga, som stort sett er bevart slik den var, var smal og et av husene måtte beskyttes med anstøtsstein. Den gikk opp flere bratte bakker og ender opp ved Son Kro, dengang Holters Hotel.

I 1909 ble dampskipsbrygga flyttet til Torget, og det ble oppført et ekspedisjonskontor med pakkhus der. Bygningen ble revet etter at dampskipstrafikken ble nedlagt.

Dampskipsbrygga brukes nå for det meste som gjestebrygge. Den var opprinnelig av tre, men ble skiftet ut med ei betongbrygge i 1952. I 2001 ble brygga reparert og ombygd.