Den Konservative Studenterforening

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Den Konservative Studenterforening er partiet Høyres studentforening ved høyere utdanningsinstitusjoner i Oslo. Den ble grunnlagt 16. mars 1891, og var opprinnelig kun for studenter ved Det kgl. Frederiks Universitet, nå Universitetet i Oslo.

DKSF er den eldste politiske studentforeninga i Norden. Hovedinitiativtaker til etableringa var Bille Aubert (1868–1908), og han var også formann i stiftelsesåret. Som navnet tilsier er konservatismen grunnlaget, og DKSF har i likhetmed Høyre blitt definert mer spesifikt som liberalkonservativ. Selv om utdannings, student- og forskningspolitikk er det viktigste virkefeltet, har foreninga også engasjert seg i andre saker. Medlemmene protesterte blant annet mot tildelinga av Nobels fredspris til Carl von Ossietzky i 1936, og de demonstrerte til støtte for USAs krigføring i Vietnam i 1960- og 1970-åra.

I 1957 begynte DKSF å gi ut tidsskriftet Minerva. Et av målene med dette var å skape en motvekt til stiftelsen Libertas, som trakk Høyre i en liberalistisk retning. Lars Roar Langslet var redaktør i Minerva i de første elleve åra, og bidro sterkt til å forme både tidsskriftet og foreninga i etterkrigstida. I 2018 ble tidsskriftet overdratt til en selveiende stiftelse, og det har kontorfellesskap med tankesmia Civita.

I studentpolitikken er DKSF tilknytta Moderat Liste ved Universitetet i Oslo.

Litteratur og kilder