Den gamle regjeringsbygningen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Den gamle regjeringsbygningen (Finansdepartementet) sett fra Akersgata i 2013.
Foto: Chris Nyborg
Detalj fra fasade på den gamle regjeringsbygningen; Ja, vi elsker dette landet.
Foto: Stig Rune Pedersen (2014)

Den gamle regjeringsbygningen (G-blokken), Akersgata 40, er den opprinnelige bygningen i Regjeringskvartalet i Oslo, planlagt som den første av flere lignende bygninger, men kun denne ene ble realisert. Arkitekt var Henrik Bull (1864-1953). Tidligere hadde bygningen adressen Akersgata 42, en adresse som senere ble gitt til Høyblokka i Regjeringskvartalet.

Bygningen, som er i jugendstil med nasjonale elementer (dragestil), kledt med granitt, ble oppført 1901-1904. Den ble innredet og dekorert av Wilhelm Krogh og ble tatt i bruk i 1906 av Finansdepartementet, Departementet for de offentlige arbeider, Vassdragsdirektoratet, Kontor for kanal-, havne- og elektrisitetsvesen og noen mindre statsinstitusjoner. Bygningen framsto i samtiden som svært moderne, med vannklosetter, elektriske heiser med trykknapper, sentralvarmeanlegg og lufteanlegg.

Regjeringsbygningen huset også regjeringskonferansene fra 1906 til 1919, da konferansene ble flyttet til Victoria terrasse (da Høyblokka sto ferdig i 1958 ble regjeringskonferansene flyttet dit). I etterkrigstida hadde også Statsministeren sitt kontor i den gamle regjeringsbygningen, fram til Høyblokkas ferdigstillelse. Siden 1978 er bygningen benyttet av Finansdepartementet alene, og den benevnes i dag gjerne med dette departementets navn.

Av bygningsmessige detaljer kan nevnes at det på fasaden over hovedinngangen, under riksvåpenet, er meislet inn teksten Enighed gjør stærk. På langsiden mot Høyesteretts hus står den første strofen i nasjonalsangen (Ja, vi elsker dette landet), sammen med tonene til samme strofe.

Den gamle regjeringsbygningen var den første bygning som mottok Houens diplom for god arkitektur.

Galleri

Kilder og referanser

Koordinater: 59.91489° N 10.74494° Ø