Dorothea Schjoldager

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Dorothea Schjoldager.
Foto: Ukjent; hentet fra Meyer (1943): Norske kvinner.

Dorothea Margrethe Schjoldager (født 19. september 1853 i Tromsø, død 30. september 1938 i Oslo) var en norsk kvinnesaksforkjemper, lærer og sosialarbeider. Hun var engasjert i en lang rekke organisasjoner og sammenhenger, som kirkekommisjon, Norges Lærerinneforbund, Kvindestemmeretsforeningen, Norsk Kvinnesaksforening, kvinnenes valgliste, Norske Kvinners Nasjonalråd og Venstre. Da hun ble utnevnt til medlem av kirkekommisjonen i 1908, var hun første kvinne utnevnt i statsråd overhodet. Hun engasjerte seg blant annet for kvinnelige prester og kvinnelig politi.

I tillegg til hennes offentlig engasjement var hun en pionerkvinne innen innen filantropi og samfunnsliv i tiden rundt 1900 og er av historieforskere blitt karakterisert gjennom begrepet «samfunnsmoderskap», en betegnelse som er svært treffende på Dorothea Schjoldager. Hun var verken gift eller hadde egne barn, det var samfunnets minste som fikk all hennes moderlige omsorg.

Hun var den eldste i en søskenflokk på seks, og da foreldrene døde tidlig måtte hun som 20-åring ta ansvaret for søskenflokken. Hun arbeidet som lærer fra hun var rundt 16 år, først i Vardø hvor familien hadde flyttet til i 1862, deretter i Steinkjer, før hun i 1875 flyttet til Christiania. Her var hun fra 1876 lærer på Møllergata skole hvor hun arbeidet i nesten 50 år. Hennes viktigste undervisningsfag var norsk og kristendom. Hun søkte stadig videreutvikling og videreutdanning gjennom flere studiereiser og drev sine egne lærerinnekurs. Hun var sensor ved de offentlige lærerprøver i mange år og styremedlem i det nystiftede Norges lærerinneforbund fra 1912.

Kilder