Drag/Helland kirke

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Drag/Helland kirke
11853 Ajluovta-Ajlatte girkko.jpg
Foto: Olve Utne (2009).
Alt. navn: Helland kapell, Ájluovta/Ájlátte girkko
Sted: Helland i Tysfjord
Byggeår: 1972
Kirkegård: Helland kirkegård
Kirkesamfunn: Den norske kirke
Bispedømme: Sør-Hålogaland
Prosti: Ofoten
Prestegjeld: Tysfjord
Fellesråd: Tysfjord
Sokn: Drag/Helland
Arkitekt: Joachim Iversen Drag
Materiale: Tømmer
Orgel: 1988, av Jans Erik Spigseth.
Sitteplasser: 100

Drag/Helland kirke (lulesamisk Ájluovta/Ájlátte girkko) ble oppført i 1972 som langkirke i tømmer. Den er soknekirke for Drag/Helland sokn i tidligere Tysfjord prestegjeld. Den ble viglsa den 18. juni 1972.

Bakgrunnen for at det ble bygd kirke på stdet var at Helland kirkegård ble anlagt i 1952. Det ble reist et enkelt klokketårn der, men det var også et ønske om et gravkapell. For mange var det lang vei til kirka eller bedehuset hvor begravelsen skulle foregå, fulgt av lang vei tilbake til kirkegården. I 1961 kom et forslag om at kommunen skulle overdra Myrvang skole som ikke lenger var i bruk til menighetsrådet. Underveis i prosessen økte ambisjonsnivået, og det ble bestemt at det ikke bare skulle være et gravkapell der, men et fullverdig kapell til alle kirkelige handlinger. Dermed ble det også nødvendig å bygge på den tidligere skolebygningen.

Ved innvielsen var det satt inn et harmonium, men det var et ønske om å også få på plass et skikkelig orgel. Etter innsamling av midler ble det satt inn nytt orgel i 1988. Det ble levert av Jan Erik Spigseth, som også hadde laget orglene i blant annet Korsnes kapell og Tysfjord kirke.

Gallery

Litteratur og kilder