Simoa

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra «Eggedøla»)
Hopp til navigering Hopp til søk
Simoa
Simoa med verneomraader.png
Simoa med verneområder
Basisopplysninger
Alt. navn: Haglebuelva, Eggedøla
Lengde: 88,770 km
Middelvannføring: 18 m³/s
Nedslagsfelt: 888 km²
Kilde: Haglebu (Flå)
Høyde ved kilde ca. 970 moh.
Utløp: Drammenselva ved Åmot i Modum
Høyde ved utløp: 15 moh.
Renner gjennom: Sigdal, Modum
Tømmerfløting på Simoa. Fløterne er Kristian S. Warhuus, Hans Linnerud, August Warhuus.
Foto: Ukjent. Bildet må være tatt på 1920-tallet.

Simoa er ei elv i Buskerud som renner gjennom kommunene Sigdal og Modum. Elva har hett Sigm(á), som trolig betyr «elva som siger». Første ledd er trolig av «síga» (sige, gli). Siste ledd er «á» (dvs. å, elv).

Elva starter i Flå kommune, noen kilometer nord for Haglebuvatna og heter først Haglebuelva for deretter å skifte navn til Eggedøla fram til Solevann. Den skifter navn til Simoa ved utløpet av dette og renner ut i Soneren. Fra Sonerns utløp ved Prestfoss følger den et sørøstlig løp til den renner ut i Drammenselva ved Åmot, noen kilometer sørøst for Blaafarveverket.

Deler av Simoa ble vernet i Verneplan I for vassdrag (1973). Solevann naturreservat ble opprettet i 1986. Sidevassdraget Nedalselv ble vernet i 2005. Vernet omfatter vassdraget ned til innløpet i Soneren. Vassdragets lengde er 88,770 km og det har et nedslagsfelt som dekker et område på 888 km² og middelvannføringen på 18 m³/s.

Ved Blaafarveværket ligger Haugfossen hvor det i 1937 ble anlagt en kraftstasjon. Ved Simoas utløp i Drammenselva danner elva et nytt fossefall, Kongsfoss, som også er utnyttet som kraftverk. Ved begge fossene har det i tidligere tider vært tresliperier, Kongssagene Brug startet i 1870, og Haugfoss Træsliberi ble anlagt i 1894 mens Blaafarveværket sang på det siste verset. Haugfoss Træsliberi ble nedlagt etter brann i desember 1926, Kongssagene Brug holdt det gående til 1938 da driften ble innstilt for godt.

Kilder