Ekrehagen skole
Ekrehagen skole er en privatskole i regi av adventistkirken i Parkgata 35 i Tromsø. Skolen er plassert på Mortensnes med adresse Dramsveien 530.
Bakgrunn
Adventistene var lenge opptatt av å drive skolegang. Dette arbeidet begynte i Norge i 1921 med "misjonsskole" hvor før den tid var det en skole i København for adventister å sende sine barn til som var fra omkring 1890.
Adventistenes prosjekt for å grunnlegge skole i Nord-Norge begynte med en menighetsskole i 1910 på skippergata 7, men denne varte ikke lengre enn et år. I 1944 kom et nytt forsøk, men også dette falt sammen. Med forsøket i 1952 lyktes adventistsamfunnet i å danne en varig skolegang innen kirkelokalet sitt på Parkgata 35. Denne ble brukt frem til Ekrehagen stod ferdig og skolegangen flyttet dit.
Skolen var grunnlagt 1981 som siste og fortsatt stående forsøk på å etablere en adventist skole i Tromsø.
Dagens drift
Skolen driver undervisning for elever på 1. til 10. trinn. Undervisning foregår med to klasser i det samme klasserommet, 1. og 2. sammen, 3. og 4. og så videre frem til 9. og 10. klasse som også undervises sammen.
Som flere andre privatskoler blir det servert mat på skolen på bekostning av skolen. Disse varme måltidene blir servert en gang i uken og er vegetarisk. Valget av vegetarisk mat er praktisk i den forstand at alle elevene kan spise det samme uansett diettrestriksjoner, religiøse eller ei.
Unikt for skolen er dens fokus på friluftsliv med flere fjellturer og ferder utenfor skolen i tillegg til de større og lengre turene som utdypet nedenfor.
Arrangementer i regi av skolen
Det er flere arrangementer skolens elever vil være med på i løpet av et ti år langt skoleløp. Hvert år arrangeres det en innsamling for ADRA (Se nedenfor), men av større begivenheter er lengre turer utenfor Tromsø tatt i løpet av ungdomstrinnene og sjuende klasse. Disse turene er proppfulle av morsomme aktiviteter og sosiale møter med elever fra andre skoler som også er på disse turene.
Leirskole sjuende klasse: Langedrag
I sjuende klasse blir elevene tatt med på leirskoleopphold i en uke hos Langedrag som er en leirskole nord-vest fra Oslo. Langedrag tilbyr elevene nær kontakt med mange dyr som kaniner, griser og hester. Samt muligheten å se ulver og gauper. Blant aktivitetene utenom dyrene tilbys det klatrepark med zipline og flotte fjellturer.
Basecamp åttende klasse
Basecamp 8 er enda en leirskole opplevelse, men med friluftsliv om vinteren i fokus. Skiturer og skilek er i fokus. Det blir lengre skiturer med langrennsski. Det står ikke på nettsiden deres, men elevene kurses også om farene av narkotika.
Absolutt niende
Den siste av leirskolene elevene på Ekrehagen besøker i løpet av deres opphold på Ekrehagen skole. Denne leirskolen har en mer kristen karakter enn de tidligere nevnte leirskolene og har et fokus på aktivitet i vår og sommertid. Det er aktiviteter både om dagen i sola og om kvelden i mørket.
Tur til Island for tiende klasse
Turen til Island skjer ikke alltid i tiende klasse, den veksler mellom tiende og niende klasse, men alle kull får muligheten til å dra. Dette er eneste turen som tar elevene utenfor Norges grenser og elevene besøker en adventistskole på Island og sover der på skolens bygg. Elevene tar flere turer under oppholdet sitt til naturlige fenomen som geysirer og innom sentrum i Reykjavik.
Gode resultater
Som en privatskole med mindre klasser og dermed mer mulighet for enhver elev å få direkte assistanse av lærerne har Ekrehagen frydet seg over sine gode karakterresultater. Som sett i 2004 Tromsø artikkelen da de ble utropt til å ha de beste gjennomsnittskarakterene i Tromsø kommune i 2003 med et gjennomsnitt på 4.31. I denne samme artikkelen prises skolen for sitt rolige og fredfulle miljø som menes å ha gitt en trygghet til elevene som lar dem fokusere på arbeidet.
Skolens rektorer
Flere rektorer har stått for regi av skolen, følgende er en liste av disse som gitt av Petter Moltzau.
Rektorer |
Rein Åserud |
Liv Fønnebø |
Gunnhild Frantzen |
Petter Moltzau |
Miriam Vikan |
Rune Knutsen |
Adelinn Fønnebø (Dagens sittende rektor) |
Tilknytninger til Adventistsamfunnet
Ekrehagen skole har enkelte elementer som skiller seg fra andre skoler som kommer av dens tilknytning til adventistsamfunnet. Blant disse er skolegudstjenester, ADRA innsamling og tidlige avslutninger på fredager i mørketiden.
Skolegudstjenester
Skolegudstjenester hvor elevene har en sentral rolle i gudstjenester med sang, teater og tekstlesning er en sentral del av elevenes sosiale aktiviteter utenom vanlig skolegang. Hvert årstrinn deltar sammen med årstrinnet de deler klasserom med, med unntak av 1.-4. klasse som har skolegudstjenesten sammen. Disse skolegudstjenestene øves til og forberedes i god tid før skolegudstjenesten faktisk skal fremføres som normal lørdags gudstjeneste i adventistkirken. Skoletid blir benyttet for denne øvingen, men tid hentes inn med skolens lengre skoledager generelt. Øvingen og fremføringen er også god praksis innen KRLE og musikk fagene.
ADRA innsamling
Hver høst arrangerer skolen en innsamlingsaksjon for ADRA, som er adventistsamfunnets velferds organisasjon. Innsamlingen foregår på ettermiddagstid hvor foreldrene kjører elevene i grupper til nabolag i Tromsø for å samle penger til prosjekt ADRA arbeider med det året. Disse prosjektene varierer, men felles for dem er assistanse til u-land. Eksempler på slike prosjekter inkluderer bygging av skoler og forsyning av rent vann. Etter slike innsamlinger samles elevene på skolen for å følge med på en rangering av hvilken gruppe samlet mest og for å ta seg bolle og kakao som blir servert.
Fredager i mørketiden
Adventistsamfunnets helligdag er på lørdag, og solen går ned tidligere i mørketiden her i nord. Derfor avslutter skolen tidlig på fredager i mørketiden i sammenheng med når solens stråler ikke lengre treffer kirketrappen på Parkgata 35. Avslutningen går tidligere og tidligere jo senere det er i mørketiden, hvor den tidligste avslutningen er i lunsjtiden 12:15.
Eksterne lenker
Kilder
- Saur, S. (2004, Mars 17). «Byens super skole» i Tromsø 2004.03.17. Digital versjon på Nettbiblioteket.
- Skolen vår. (u.d.). Hentet Mai 16, 2024 fra Ekrehagen.no.