Elvegata (Gjøvik)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Kulturhuset og Quality Strand Hotel, som er det øverste bygningskomplekset i Elvegata. Bildet er tatt fra andre sida av Hunnselva.
Foto: Øyvind Holmstad (2013)
Bykartet fra 1901, der både den daværende og den nåværende Elvegata er med.

Elvegata i Gjøvik sentrum greiner av fra Strandgata ved Strandhotellet/Gjøvik kulturhus, rett nord for Hunnselva, og går langs elva ned mot Mjøsa, i undergang under Gjøvikbanen og Riksveg 4. I forbindelse med bygginga av kulturhuset i 2010-åra har den øvre delen av gata blitt opprusta, og i 2014 ble det anlagt ei såkalt «kulturtrapp» ned mot Hunnselva.

Navnet Elvegata, som er etter Hunnselva, ble vedtatt av bystyret i 1901, da alle gatene i den daværende bykommunen fikk offisielle navn. Den gangen ble det imidlertid brukt om en gatestump noen hundre meter lenger nord, i nærheten av fabrikken Hunton. På bykartet fra 1901 ser mesteparten av den nåværende Elvegata ut til å være opparbeida, men den har ikke noe navn. Ved gata lå den gangen Wangs sag og høvleri, på samme tomt som det nåværende hotellet og kulturhuset. Derfra gikk gata videre ned til brygga og Mjøsa.

Kilder og litteratur


Se også


Koordinater: 60.7947363° N 10.697986° Ø