Engeseth Busslinjer

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Engeseth Busslinjer var et busselskap som holdt til i Hønefoss.

Bakgrunn

Engeseth Busslinjer ble etablert av Peder Engeseth som var en av de store pionerene i norsk rutebilbransje. I 1925 overtok Engeseth A/S Hønefoss-Osloruten (etablert i 1921) fra Ing. M.O. Schøyens Bilcentraler. Foruten ruten Hønefoss-Oslo var Engeseth med å opprette ruter Hønefoss-Jevnaker, Hønefoss-Noresund og flere lokalruter på Hønefoss og på Ringerike. Engeseth var også medeier i A/S Valdresbussen og i A/S Bærums Rutebiler i Bærum. Engeseth drev lenge disse rutene i samarbeid med andre busselskaper i området: Karsten Karlsens Bilruter, A/S Ringeriksruten, Elsrudruta og flere. Peder Engeseth hadde to sønner, Olaf og Ludvig, som etter hvert kom inn i driften av selskapene og tok over.

Engeseth bygde ut administrasjonsbygg, garasjer og verksted i Hønefoss sentrum.

Valdresekspressen

I 1985 gikk Engeseth Busslinjer og Valdresbussen sammen med A/S Jotunheimen og Valdresruten Bilselskap (JVB) og Årdal Billag og etablerte Valdresekspressen. Det var et rutenett med avganger flere ganger daglig Oslo-Fagernes-Årdal og Oslo-Fagernes-Beitostølen. I 1987 gikk Valdresekspressen inn i NOR-WAY Bussekspress som skulle bli et nasjonalt nett av ekspressbussruter. Rutetilbudet er utvidet og siden 2012 er det Jotunheimen og Valdresruten Bilselskap og Nettbuss som kjører disse rutene. Avgangene til Årdal er forlenget fram til Sogndal.

Videre utvikling av rutebilnæringen

Det gikk mot fusjoner og større enheter innen rutebilnæringen. Engeseth Busslinjer tok etter hvert over de andre selskapene på Ringerike. Det siste som var igjen var Ringeriksruten som ble overtatt i 1982. På 1990-tallet gikk utviklingen mot større nasjonale selskaper. I 1994 valgte Engeseth-familien å selge Engeseth Busslinjer til NSB Biltrafikk. Selskapet endret samtidig navn til Ringeriksbuss A/S. I 1998 overtok NSB Biltrafikk også Valdresbussen A/S. NSB Biltrafikk var et datterselskap til Norges Statsbaner (NSB). I 2000 ble bussdelen av NSB Biltrafikk skilt ut som eget selskap som fikk navnet Nettbuss. Ringeriksbuss A/S fikk nå navnet Nettbuss Ringerike A/S.

Kilder