Enkestand i tamilsk kultur

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Enkestand i tamilsk kultur er en livssituasjon som både historisk og i dag er ledsaget av en rekke skikker, tradisjoner og forventninger. Tidligere var disse skikkene og tradisjonene ganske strenge og omfattende, men i nyere tid har de endret seg og blitt litt færre og mindre rigide. Særlig i siste fase av borgerkrigen - da antallet enker økte sterkt - fikk enker en endret status og stilling i det tamilske samfunnet. Disse endringene gjorde seg primært gjeldende i Sri Lanka, men påvirket også den eelam-tamilske diasporaen og dermed situasjonen for enker det norsk-tamilske miljøet.

Tradisjonelle skikker knyttet til enkestand

Når en kvinne ble enke (tamil: Vithavaikal:விதவைகள்), var det tradisjonelle skikker som fulgte med. Når mannen døde, ble kungumam pottu, kaapu (armbånd) , thali (bryllupskjede), blomster i håret, fargede sareer i tilleg til koorai sareen, og i tidligere tider også alt håret fjernet. Det ble sagt at for mange hundre år siden gikk kvinnene inn i kisten med den avdøde mannen. Ved eget barns bryllup sto enker bakerst iført hvit saree, altså ønsket ingen dem velkomne til fester og feiringer.

Enker i nyere tid

I nyere tid har noen av disse skikkene endret seg. Enker bruker nå alt bortsett fra koorai saree og kungumam pottu. De kan fortsatt bruke fargede sareer og andre typer pottu. Blomster i håret er fortsatt ikke normalisert.

Enker etter borgerkrigen

I Eelam, i den siste delen av borgerkrigen, mistet mer enn 80 000 kvinner sine ektemenn enten ved dødsfall eller ved at de forsvant. Disse kvinnene har gått ut i arbeidslivet og tjent penger til familien, noe som var uvanlig før krigen.

Godtakelse

Tidligere deltok ikke enker i festivaler og feiringer. Nå ser vi en normalisering, hvor det å gifte seg på nytt blir akseptert. Samfunnet som før ikke aksepterte enker, gir dem nå en ny sjanse.

Kilder