Eva Haalke

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Eva Haalke.
Foto: Ukjent, faksimile fra Kvinnenes kulturhistorie, bind 2 (1985).

Eva Judithe Haalke (født 2. april 1912 i Trondhjem, død 24. oktober 2003 i Oslo) var danser og ballettpedagog, en de de fremste i sin generasjon. Hun drev sin egen danseskole i Oslo i en årrekke.

Familie

Eva Haalke - opprinnelig Hansen - var datter av restauratør Hartwig Julius Hansen (1865–1938) og Therese Kristine Torsnes (1872–1936), og var gift med bokhandler Audun Foss Olsen (1907-1982). Hun var søster til blant andre maleren Hjalmar Haalke  (1894-1964), som var gift med forfatteren Magnhild Haalke (1885-1984).   Navneendring fra Hansen til Haalke for henne og søsknene ble foretatt rundt 1920. 

Liv og virke

Eva Hansen flyttet fra Trondheim til Kristiania da hun var liten. Hun begynte med ballettundervisning som 9-åring hos Love Krohn, som drev en av de fremste klassiske ballettskolene i Norge i mellomkrigstiden. Senere tok hun timer hos blant andre Alfhild Grimsgaard.  Hun begynte tidlig å danse på teatre både i hovedstaden og i Bergen og Trondheim, gjerne i operetter og operaforestillinger.

Allerede mens hun var i 20-årene begynte Eva Haalke å undervise innen dans. Under krigen overtok hun ansvaret for en ballettskole i Tønsberg, fordi muligheten for  selv å opptre ved vanlige forestillinger var begrenset (ballettskolen holdt først til i Folkets Hus, deretter i Tønsbergs Blads møtesal, og til slutt på Hotel Royal). Rett etter krigen virket Haalke igjen som utøvende danser, blant annet i Oslo og Stockholm. I 1947 dro hun til London, der hun tok videre studier hos Vera Volkova, der hun ble kjent med den såkalte Vaganova-teknikken, en fornyelse av den russiske klassiske ballettradisjonen. 

I 1950 etablerte Eva Haalke sin egen danseskole i Oslo, der det blant annet ble undervist i den nevnte Vaganova-teknikken. Hun drev undervisning til langt over vanlig pensjonsalder, og hadde sine siste undervisningstimer i 2001. Blant skolens elever var en rekke dansere som senere  ble kjente solister i Nasjonalballetten og andre steder, som Bjørg Pahle, Willi Simensen, Vibeke Gurholt, Guri Pahle Glad og Espen Giljane. 

Haalke mottok Kongens fortjenstmedalje i gull i 1984, og hun mottok også Statens ærelønn for fortjente kunstnere.

Ettermæle

Eva Haalke er gravlagt i familiegrav på Gamlebyen gravlund i Oslo.
Foto: Stig Rune Pedersen

I en nekrolog over Eva Haalke i Aftenposten 11. november 2003, skrevet av hennes elev, ballettsjef Espen Giljane, ble hun beskrevet slik (utdrag):

Hun var en perfeksjonist og krevde streng disiplin, men hadde også et glimt i øyet. Hun hadde en enorm respekt for klassisk ballett, og alle hennes elever utviklet den samme kjærligheten til kunstformen. Eva Haalke betydde så mye for så mange mennesker og var et fast holdepunkt i hverdagen for oss. ... Helt til det siste var Eva Haalkes trofaste elever støttende ved hennes side.

Eva Haalke er gravlagt i familiegrav på Gamlebyen gravlund i Oslo. Titlene danserinne og ballettpedagog er benyttet på gravminnet. Navnet er skrevet Eva J. Haalke.

Kilder

  • Hansteen, Valdemar: Eva Haalke i Norsk biografisk leksikon på snl.no. Hentet 31. mai 2021 fra https://nbl.snl.no/Eva_Haalke
  • Kvinnenes kulturhistorie. Bind 2. Utg. Universitetsforl. 1985. Digital versjonNettbiblioteket.
  • Tønsbergs Blad 18. oktober 2002: artikkel om en utstilling i Tønsberg med kunst av Hjalmar Haalke, med søsteren Eva til stede.
  • Aftenposten 11. november 2003: nekrolog over Eva Haalke av ballettsjef Espen Giljane.
  • Eva Haalke i Historisk befolkningsregister.