Even Pedersen Kraft (1674–1747)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Even Pedersen Kraft var kommandant på Munkholmen festning fra 1743 til sin død i 1747. Tegning av Andreas Wulfsberg Grøtting.

Even Pedersen Kraft (født 1674 i Enebakk, død 23. desember 1747 i Trondheim) var offiser i Hæren. Han deltok i kampene ved Halden under store nordiske krig, og avslutta sin karriere som kommandant på Munkholmen festning i Trondheimsfjorden.

Slekt og familie

Han var sønn av sokneprest Peder Evensen Leuten (1643–1704) og Kirsten Jensdatter Kraft. Mora tilhørte slekta Kraft, og Even Pedersen tok dette slektsnavnet.

Han ble gift med Karen Knutsdatter Kylstrup, som var prestedatter fra Mandal. I sine erindringer skrev Kraft at de hadde åtte barn; det er uklart om han nevner alle de fikk eller om dette er de som levde opp.

I samtidige kilder omtales han som slektning av brødrene Hans Colbjørnsen og Peder Colbjørnsen, to av heltene fra kampene om Halden, og deres halvsøster Anna Colbjørnsdatter Ramus. Strengt tatt var det Anna Colbjørnsdatter han var nærmest i slekt med, for hennes mor Johanna Jacobsdatter Bie Kraft var søskenbarn av hennes mor, og han var dermed hennes tremenning. Hans og Peder Colbjørnsen hadde annen mor og hadde dermed ikke blodsbånd til Even Kraft, men i praksis var jo også de hans tremenninger.

Liv og virke

I 1702 ble Even Kraft sersjant ved vesterlenske nationale infanteriregiment. Han ble så sekondløytnant i 1704, og var da tilknytta Nedenesske livkompani i samme regiment. I 1709 gikk han over til Øvre Telemarkske kompani i samme regiment som premierløytnant. Det var denne rangen han hadde da han i 1716 ble forlagt ved Fredriksten festning i Halden. Han utmerka seg under kampene i området, der han blant annet leda rekognoseringspatruljer. Den 4. juli 1716 deltok han i de harde kampene om Halden.

I 1717 ble han forfremma til kaptein, og dermed ble han kompanisjef i Øvre Telemarkske kompani. Sommeren 1717 ble han sendt med flåten under Peter Wessel Tordenskjolds kommando. Han deltok blant annet i mislykka angrep på Gøteborg og Strømstad. Vinteren 1717/1718 ble kompaniet så overflytta fra Halden til Kongsvingerområdet.

I mai 1718 ble Kraft interimsjef for Søndenfjeldske skiløperkorps. Sommeren 1718 ble de sendt nordover gjennom Østerdalen for å sette opp kvarter i Selbu. Svenskene var på vei mot området, en marsj som skulle ende i katastrofte under en snøstorm i Tydalsfjella. Kraft ble i januar 1719 utnevnt til major, og han ble da permanent sjef for skiløperkorpset. Året etter ble imidlertid korpset nedlagt, og han ble overført til Første Bergenhusiske nasjonale infanteriregiment der han ble sjef for Vestre Ytre Sognske kompani. I 1731 ble han oberstløytnant, og i 1740 oberst.

Kraft ble pensjonert i 1742, da han var 68 år gammel. Han fikk en årlig pensjon på 350 riksdaler. Han ble imidlertid tatt inn i tjeneste igjen som kommandant på Munkholmen i 1743, og var der resten av sitt liv.

Even Kraft ble gravlagt på Vår Frue kirkegård i Trondheim den 10. januar 1748.[1]

Referanser

Litteratur

  • Kraft, Even Pedersen: «... og nu gikk alle ting til fiendens forlis...». Gjenfortalt av Bjarne Logstein. 2006.