Falstadsenteret

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Stiftelsen Falstadsenteret i Levanger kommune ble etablert i august 2000 som nasjonalt opplærings- og dokumentasjonssenter for krigens fangehistorie, humanitær folkerett og menneskerettigheter. Institusjonen har også ansvar for en rik museumssamling, bygget opp fra etableringen av det første Falstad museum i 1985. I 2006 flyttet senteret inn i det som under andre verdenskrig var hovedbygningen i SS-leiren Falstad. Fra den tid har institusjonen også drevet et omfattende arbeid med utvikling av det tidligere leirområdet som minnelandskap.

Falstadsenteret er ett av de sju freds- og menneskerettighetssentrene i Norge.

Museets historie

Falstadsenterets samlinger bygger på to generasjoner Falstad museum. Det første Falstad museum åpnet 8. mai 1985, og var drevet av frivillige fra nærmiljøet og med tilknytning til Norsk-Jugoslavisk samband. Museet hadde sine lokaler i den gamle barneskolen på Ekne.

Fram mot frigjøringsjubileet i 1995 arbeidet Levanger Museum og Levanger kommune med å få i stand ei ny utstilling i kjelleren på «Eknetun» (i dag Falstadsenteret). Den andre museumsutstillinga ble åpnet av HKH Prinsesse Märtha Louise 7. mai 1995. Utstillinga ble tatt ned i 2004, i forbindelse med rehabilitering av bygningen.

Opprivende debatt om Falstadsenteret

Arbeidet med å utvikle en permanent utstilling til åpningen av Falstadsenteret, vakte en langvarig og følelsesladet mediedebatt. Falstadsenterets planer om å inkludere alle epokene i bygningens historie i utstillingen, møtte motstand. Hovedinnvendingen var at den planlagte utstillingen bidro til å alminneliggjøre nazistenes krenkelser og overgrep under andre verdenskrig. Folklorist Leiv Sem har analysert denne debatten i sin doktorgrad fra 2009 «For oss er Falstad det norske Holocaust» – Ein diskursanalytisk studie av debatten om krigsminnestaden Falstad i 2003–2004.

Falstad fangeleir

Falstad fangeleir i Levanger ble opprettet høsten 1941 av de tyske okkupasjonsmyndighetene på en del av Falstad skolehjems grunn. Den var beregnet på fanger fra det nordenfjeldske Norge og tjente stort sett som gjennomgangsstasjon til Grini eller Tyskland.

Kilder og litteratur

  • Sem, Leiv: «For oss er Falstad det norske Holocaust» – Ein diskursanalytisk studie av debatten om krigsminnestaden Falstad i 2003–2004. Doktorgradsavhandling, 2009. Det humanistiske fakultet, Universitetet i Oslo, 2009. Digital versjonNettbiblioteket
Denne siden er en spire.
Du kan hjelpe den
til å vokse seg
stor og sterk!
Quercus robur1 ies.jpg
Denne sida er ei spire.
Du kan hjelpe henne
til å vekse seg
stor og sterk!