Finmarkens amt

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Finmarkens amt var et amt i Nord-Norge. Det omfattet det tidligere Vardøhus len, som var blitt eget hovedlen i 1586. Fra Vardøhus amt ble opprettet i 1662, underlagt Trondhjems stiftamt, ble det utnevnt egne amtmenn frem til ca. 1680, da amtet ble administrert av amtmannen i Nordlands amt.

Den 1. januar 1681, formelt fra juli 1682, ble Vardøhus lagt inn under Bergen magistrat og de fikk bevilgning på å ansette egne fogder og betjenter i amtet. Fra 1685 blir det igjen utnevnt egne amtmenn for Finmarkens amt. I 1789 ble Senja og Tromsø fogderier overført fra Nordlands til Finmarkens amt, og de ble igjen utskilt som Tromsø amt i 1867.

I 1918 ble Finmarkens amt omdøpt til Finnmark fylke.

Amtmenn


Creative Commons License Denne artikkelen er helt eller delvis basert på artikkelen «Finmarkens amt» fra Wikipedia på bokmål og riksmål og kan kopieres, distribueres og/eller endres slik det er angitt i lisenstekst for cc-by-sa 3.0. For en liste over bidragsytere til den opprinnelige artikkelen, se endringshistorikk knyttet til den opprinnelige artikkelen. For en liste over bidragsytere til denne versjonen, se endringshistorikk knyttet til denne siden.
Artikkelen bør gjennomgås med tanke på tilpasninger til lokalhistoriewiki.no. Se Hjelp:Forskjeller fra Wikipedia for mer informasjon.