Fjellsangen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Forbryteren Gjest Bårdsen (1791-1849) som straffange på Akershus festning i Oslo. Illustrasjon fra 1877-utgaven av selvbiografien Gjest Baardsen Sogndalsfjærns Levnetsløb.

«Fjellsangen» («Å, kom vil I høre en vise om Gjest») er en sang. Melodien ble skrevet av Adolf Kristoffer Nielsen.

Den ble en populær slager etter at Alfred Maurstad framførte den i filmen Gjest Baardsen (1939). Teksten var opprinnelig skrevet av Holger Sinding og ble publisert i boka Gjest Baardsen: en Forbryders Livsroman i Kristiania i 1890 under pseudonymet Halle Sira. Filmen baserte seg også på denne boka som var en svært fri og fantasifull gjendiktning av Gjest Baardsens egen selvbiografi.

Alfred Maurstad kuttet bort halvparten av Holger Sindings tekst. Han tok også bort det lange refrenget Sinding hadde utstyrt visa med. Dessuten slo han to og to strofer sammen slik at det skulle stemme med Nielsens melodi.

Gjest Baardsen var selv en habil visemaker og tjente gode penger mens han satt i fengsel på å selge visetekster til skillingsviseforleggere. To av visene hans, «Jeg beilet engang til en Pige saa skjøn» og «Grusomme skjebne» ble fremdeles sunget av eldre mennesker på slutten av 1900-tallet.

Innspillinger

  • Alfred Maurstad med orkester Dir.: komponisten. Innspilt i Oslo 20. februar 1940. Utgitt på 78-platene Telefunken T-8261 og Sonora 3748.
  • Columbia Trekkspillkvartett med solo allsang og plystring. Innspilt i februar 1940. Utgitt på 78-platen Columbia GN 762.
  • Alfred Maurstad, Eivind Grovens ensemble. Nyinnspilling på singlen RCA NA 1070 i 1950-årene.
  • The Zodiacs. Instrumental Shadows-versjon. Innspilt under tittelen «Gjest Bårdsen». Utgitt på singlen Troll TR 105 i 1964.
  • Helge Borglund. Innspilt under tittelen «Sangen om Gjest Baardsen». Utgitt på LP-platen Frem fra Glemselen kap. 3 (Talent TLS 3010) i 1976.

Utgående lenker


Creative Commons License Denne artikkelen er helt eller delvis basert på artikkelen «Fjellsangen» fra Wikipedia på bokmål og riksmål og kan kopieres, distribueres og/eller endres slik det er angitt i lisenstekst for cc-by-sa 3.0. For en liste over bidragsytere til den opprinnelige artikkelen, se endringshistorikk knyttet til den opprinnelige artikkelen. For en liste over bidragsytere til denne versjonen, se endringshistorikk knyttet til denne siden.
Artikkelen bør gjennomgås med tanke på tilpasninger til lokalhistoriewiki.no. Se Hjelp:Forskjeller fra Wikipedia for mer informasjon.