Flaen sag

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til: navigasjon, søk
Strømmenbanen. Originalkart som Illustreret Nyhetsblad gjenga allerede i 1853.
Flaen sag lå under Vestby og er blant de eldste ved Sagelva. Både Bernt Anker og Jacob Meyer[1] er av dem som har vært eiere gjennom årene.

Kartet over Strømmenbanen viser traseen for industrisporet fra 1852. Det krysset Sagelva i bru rett nedenfor Flaen, og fortsatte deretter under Hovedbanen ned til Skjærvasaga. Nedenfor Flaen var det hestedrift fordi undergangen under Hovedbanen var for lav for lokomotivdrift.

Vi kan anta at det også på Flaen sag ble slutt på den opprinnelige saging på oppgangssag rundt 1860, men det er kjent at Nils Claus Ihlen kjøpte eiendommen i 1883 og etablerte Flaen Brug.

Adressen er i dag Sagdalsveien 42.

Fotnoter

  1. Se artikkel på bokmåls-wikipedia.

Litteratur

  • Bunæs, Steinar: Gisledal mølle. Et hundreårsminne for Strømmen. Utgitt av Sagelvas Venner og Strømmen Vel. Strømmen 2007.
  • Haavelmo, Halvor: Fra bondegårder til by. Vannsag – Storindustri. Lillestrøm 1955. Digital utgavebokhylla.no
  • Molaug, Sonja, Kari Amundsen og Arnesen, Kirsten: Industrihistorie langs Sagelva. Den kulturelle skolesekken. Skedsmo kommune 2007.
  • Stefferud, Alf og Steinar Bunæs: Sagelva … med landskapet omkring gjennom fem hundre år. Utgitt av Sagelvas Venner. Strømmen 2004. Ill.
  • Stefferud, Alf og Steinar Bunæs: Strømmen I. Historier om stedet og folket. Utgitt av Sagelvas Venner og Strømmen Vel. 2. opplag. Strømmen 2009.