Skiforeningen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Skiforeningen ble grunnlagt i Kristiania i 1883 som Foreningen til Ski-Idrettens Fremme. Dette er fortsatt foreningens egentlige navn, men de bruker selv nesten utelukkende kortformen Skiforeningen i dag. Med over 72 000 medlemmer (2018) er den en av Norges største friluftsorganisasjoner. Formålet har siden starten vært å skape gode skiopplevelser i Oslomarka og Holmenkollen, å jobbe for utbredelse av skiidrett og annet friluftsliv og fra 1892 å arrangere Holmenkollrennene. Skiforeningen står også bak blant annet Holmenkollmarsjen og Barnas Holmenkolldag, som er verdens største barneskirenn.

Ved opprettelsen i 1883 tok Skiforeningen ansvaret for å arrangere Husebyrennet, som hadde blitt holdt siden 1879. Dette fortsatte de med til og med 1891, og fra 1892 begynte de som nevnt med Holmenkollrennene.

Sammen med Norges Skiforbund eier Skiforeningen Holmenkollen Skifest. Foreningen eier også Skimuseet i Oslo og driver Holmenkollen kultur- og turistanlegg. Den har tretten skistuer (2013), blant annet Kikutstua og Løvlia skistue.

Litteratur og kilder