Christiania Skiklub

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Noen av klubbens frontfigurer, f.v.: H. Maurer, Ferdinand Egeberg, Fr. Schrøder, Hjalmar Welhaven, N. Andresen og J. Andersen Aars.
Foto: fra boken Norske skiløpere s. 9, av Erling Ranheim

Christiania Skiklub ble stiftet i Christiania i 1877.

Den arrangerte Husebyrennet i Husebybakken i 1879 og 1881. Dette var de første store skirenn med karakter av nasjonale renn og var avgjørende for utviklingen av skiidretten som en bred, folkelig friluftsaktivitet.

Slike store arrangementer innebar imidlertid en for stor økonomisk risiko for den lille skiklubben som hadde i sine vedtekter en begrensning på maksimalt 50 medlemmer.

Et forslag på generalforsamlingen i 1881 om å øke medlemsantallet og ha arrangement av landsdekkende skirenn som sin hovedoppgave, falt med stort flertall, da en ønsket å bevare klubbens private karakter og utøve og utvikle skisportens ferdigheter.

Klubben tok i 1883 i stedet initiativ, støttet av blant annet Centralforeningen og en rekke andre idrettsforeninger innen a dre grener til dannelsen av Foreningen til Ski-Idrettens Fremme som da overtok arrangementet av Husebyrennene og flyttet dette senere til Holmenkollen.

Klubben bygde i 1884 verdens første skihytte på Frønsvollen i Nordmarka, som fortsatt eies av klubben.

Blant noen klubbens tidligere medlemmer var også Fridtjof Nansen, Otto Sverdrup, Axel Heiberg og Thomas Fearnley.

Kilder