Skiforeningen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Skiforeningen ble grunnlagt i Kristiania i 1883 etter initiativ fra Christiania Skiklub som Foreningen til Ski-Idrettens Fremme. Dette er fortsatt foreningens egentlige navn, men de bruker selv nesten utelukkende kortformen Skiforeningen i dag. Med over 72 000 medlemmer (2018) er den en av Norges største friluftsorganisasjoner. Formålet har siden starten vært å skape gode skiopplevelser i Oslomarka og Holmenkollen, å jobbe for utbredelse av skiidrett og annet friluftsliv og fra 1892 å arrangere Holmenkollrennene. Skiforeningen står også bak blant annet Holmenkollmarsjen og Barnas Holmenkolldag, som er verdens største barneskirenn.

Ved opprettelsen i 1883 tok Skiforeningen ansvaret for å arrangere Husebyrennet, som hadde blitt holdt siden 1879. Dette fortsatte de med til og med 1891, og fra 1892 begynte de som nevnt med Holmenkollrennene.

Foreningen innstiftet i 1894 Holmenkollmedaljen som er norsk skiidretts høyeste utmerkelse.

Sammen med Norges Skiforbund eier Skiforeningen Holmenkollen Skifest. Foreningen eier også Skimuseet i Oslo og driver Holmenkollen kultur- og turistanlegg. Den har tretten skistuer (2013), blant annet Kikutstua og Løvlia skistue.

Litteratur og kilder