Fosstveit bru (Tvedestrand)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Fosstveit bru
Foto: byline (Heidi Thöni Sletten).

Fosstveit bru, buebro i støpejern i Tvedestrand kommune, Aust-Agder; 3 km nordvest for Tvedestrand by. Næs Jernverk støpte brua, som består av 5 buer av til sammen 98 elementer skrudd sammen med 812 bolter. Spennvidden er på ca. 19 meter.

Brua ble konstruert av vegmester Georg Daniel Barth Johnson, og kostet 3758 specidaler da den var ny i 1837. Det var en stor sum den gangen, kostnaden var nok noe av grunnen til at det ikke ble bygd flere bruer av denne typen.

Over brua gikk Vestlandske hovedveg som stod ferdig som kjørevei mellom Oslo og Kristiansand i 1805. Veien ble lagt om i 1865 og brua har siden den gang kun blitt benyttet til lokaltrafikk.

Broen ble restaurert i 1985 og 2015.

Kulturminne

Fosstveit bru ble fredet etter kulturminneloven som nasjonalt kulturminne i 2008. Den inngår i Statens vegvesens landsverneplan «Vegvalg, Nasjonal verneplan for verger – bruer og vegrelatete kulturminner».

Det finnes bare to slike bruer i hele landet. Løkke bru i Sandvika i Bærum kommune, er Norges første bru oppført i støpejern. Den den ble støpt på Bærums verk og sto ferdig i 1829, 8 år før Fosstveit bru. I 1977 ble Løkke bru flyttet 75 meter oppover langs Sandvikselva. Den benyttes i dag som gang- og sykkelbru. Fosstveit er den eneste som fortsatt ligger på sitt opprinnelige sted og som er åpen for biltrafikk. I motseting til Fosstveit bru, er Løkke bru i fredet som kultuminne.

Kilder og referanser

Koordinater: 58.641365° N 8.903586° Ø